W Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach wprowadzono nowy standard żywienia pacjentów. Ośrodek nawiązał współpracę z firmą Impel Catering, która wprowadziła na rynek system Imfood.
– Gwarantuje on odpowiednio skomponowane, różnorodne i pełnowartościowe posiłki. Nie tylko wspiera proces terapeutyczny, ale również niesie za sobą szereg oszczędności i usprawnień administracyjnych – czytamy w komunikacie szpitala.
– Nie jest tajemnicą, że obszar żywienia pacjentów w polskich szpitalach jest obecny w debacie publicznej od wielu lat. Cieszę się, że jesteśmy jedną z pierwszych placówek w Polsce, które postanowiły zmienić się na lepsze stawiając na jakość – mówi powiedział Bartosz Stemplewski, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach.
Pacjenci będą otrzymywali 3 do 5 posiłków dziennie w ramach określonych diet, z których każda może być indywidualnie modyfikowana, jeśli wynika to z zaleceń lekarza prowadzącego. W skład każdego posiłku wchodzi porcja owoców lub warzyw.
– Celem jaki przyświecał opracowaniu systemu IMFOOD było stworzenie standardu żywienia pacjentów w szpitalach, który odpowiada aktualnemu stanowi wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia osób chorych. Wszystkie zalecenia mówią wprost, że żywienie pacjentów powinno wspomagać proces terapeutyczny. W systemie IMFOOD pacjenci otrzymują posiłki zgodne z zapotrzebowaniem wynikającym ze stanu zdrowia – informuje Elżbieta Kantowicz, prezes Impel Catering.
Jakie korzyści dla szpitala?
Jak czytamy w komunikacie, system Imfood pozwala na ograniczenie powierzchni kuchennych i magazynowych w szpitalu, a także zminimalizowanie zasobów sprzętowych potrzebnych do przygotowywania i dystrybucji posiłków.
– W zamyśle twórców modyfikacja udziału poszczególnych kosztów stałych usługi pozwala przeznaczyć większą kwotę na produkty spożywcze, które trafiają na talerz pacjenta. W szpitalu w Kielcach stawka na tzw. „wsad do kotła” wzrosła o ponad 30% w porównaniu z poprzednim wariantem żywienia – informuje Impel Catering.
Imfood pozwoli Wojewódzkiemu Szpitalowi Zespolonemu w Kielcach na bieżące zarządzanie i monitorowanie wszystkich procesów w ramach usługi żywienia zbiorowego: od zamawiania produktów spożywczych i ich magazynowania, poprzez definiowanie aktualnego zapotrzebowania pacjentów i zamawianie dla nich posiłków w ramach konkretnych diet, aż do nadzoru nad kwestiami finansowymi i raportowania.
Firma Impel Catering wygrała przetarg na usługę całodobowego żywienia pacjentów na okres 3 lat.