Artykuł sponsorowany

Sprzęty niezbędne w pizzerii. Sprawdź, czego potrzebujesz

Opublikowano

-

Profesjonalne sprzęty w restauracyjnej kuchni są niezbędne do przygotowania znakomitej pizzy. Bez nich niemożliwe jest szybkie przyrządzenie wielu zamówionych potraw. Kucharz bez odpowiedniego sprzętu nigdy nie pokaże pełni swoich umiejętności, nawet gdy może korzystać z najlepszych składników. Sprawdź, dlaczego jakie profesjonalne wyposażenie gastronomii jest przydatne w pizzerii.

Profesjonalne wyposażenie pizzerii – dlaczego jest tak ważne?

Odpowiednie wyposażenie pizzerii jest potrzebne do przygotowania smacznych dań szybko i z zachowaniem najwyższych standardów higieny. Sprzęty, które ułatwiają zagniatanie i wałkowanie ciasta, siekanie dodatków i ścieranie sera są podstawą w każdym lokalu, który serwuje najsłynniejsze włoskie danie. Ponadto potrzebne są w nim stoły chłodnicze i piece, dzięki którym możliwe jest idealne wypieczenie ciasta. Stół chłodniczy nie tylko stanowi miejsce pracy kucharza, ale i umożliwia przechowywanie dodatków i głównych składników dania w optymalnej temperaturze. Piec do pizzy zapewnia natomiast optymalną temperaturę do wypieczenia chrupkiego ciasta i zapieczenia sera.

Zapoznaj się z ofertą gastroprodukt.pl/wyposazenie-pizzerii

Bez profesjonalnego wyposażenia pizzerii trudno jest przygotować pizzę o smaku, który jest taki sam jak we włoskiej restauracji. Goście polskich lokali gastronomicznych są coraz bardziej wymagający, dlatego oczekują dań, które przypomną im o czasie spędzonym w słonecznej Italii. Ponadto profesjonalny piec ułatwi pracę kucharzom, którzy nie będą skupiać się na długim ustawianiu temperatury i kontrolowaniu stanu wypieczenia ciasta. Dzięki sprzętom gastronomicznym i składnikom wysokiej jakości wypiek smakuje znakomicie i sprawia, że goście chętnie wracają po kolejną pizzę.

Stół chłodniczy do pizzy 

Dzięki stołom chłodniczym do pizzy można stworzyć efektowne stanowisko pracy dla kucharza na widoku gości. Zamawiający pizze mogą podziwiać, jak powstaje wybrane przez nich danie. Kucharz przygotowuje ciasto i nakłada na nie składniki w otwartej kuchni, która w połączeniu z piecem opalanym drewnem stanowi atrakcję restauracji. Goście dodatkowo mają większe zaufanie do lokali, w których mogą zobaczyć, czy składniki są świeże oraz jak pracuje załoga kuchni. 

Jesteśmy w stanie dostarczyć naszym klientom sprzęt najwyższej klasy – nasze stoły chłodnicze do pizzy znajdziesz na gastroprodukt.pl/stoly-chlodnicze-do-pizzy-1

W profesjonalnej kuchni wszystkie sprzęty powinny być wytrzymałe i odporne na kontakt z wysoką temperaturą i różnymi środkami myjącymi. Stal nierdzewna sprawdza się pod tym względem doskonale. Jej cechy umożliwiają wystawianie jej na długotrwały kontakt z gorącą pizzą, artykułami spożywczymi, które zabarwiają powierzchnię i detergentami wykorzystywanymi do sprzątania kuchni w lokalu gastronomicznym. Stal wytrzymuje intensywne użytkowanie przez wiele lat bez utraty swoich właściwości. 

Zamów sprzęty do kuchni w pizzerii na gastroprodukt.pl/prasy-do-pizzy

Firma, która dostarcza wyposażenie pizzerii marek takich jak GastroProdukt, dba o możliwość jego dokładnego wyczyszczenia po całym dniu pracy i w trakcie gotowania. Stół chłodniczy do każdej pizzerii jest pozbawiony zakamarków, w których mogłyby gromadzić się resztki ciasta, sera i innych składników. Gładki, solidny blat umożliwia błyskawiczne przygotowanie powierzchni roboczej do wykonania kolejnej pizzy. Jego posprzątanie zajmuje jedynie kilka minut, a po zakończonym dniu pracy dodatkowo można szybko zdezynfekować cały stół, by zadbać o zachowanie najwyższych standardów higieny. 

Prasa do pizzy

Prasa do pizzy sprawiają, że pizza powstaje błyskawicznie, nawet gdy na sali w restauracji zajęte są wszystkie stoliki. Prasa zapewnia możliwość produkowania podkładów z ciasta o wybranej średnicy. Dzięki temu kucharz bez trudu wypieka małe, średnie i duże pizze o standaryzowanej wielkości. Ciasto ma również optymalną grubość, co sprawia, że wszystkie pizze pieką się szybko i smakują lepiej. Prasa posiada zabezpieczenia, dzięki czemu kucharze i pomoc kuchenna mogą z niej bezpiecznie korzystać. Ryzyko skaleczenia się lub innego wypadku przy pracy jest zminimalizowane.

Piec do pizzy

Kolejnym niezastąpionym sprzętem w pizzerii jest piec. Pizze z profesjonalnego pieca są wypiekane w odpowiedniej temperaturze, dzięki czemu ciasto jest chrupkie, a jego środek nigdy nie jest surowy. Pizzerie wybierają zarówno piece opalane drewnem, jak i elektryczne lub gazowe – w każdym z profesjonalnych urządzeń przygotowuje się doskonałe danie. Piec umożliwia również zapiekanie innych dań – pasty i zapiekanki mięsno-warzywne z pieca to produkty, które są chętnie wybierane przez miłośników kuchni włoskiej.

Dostarczenie pizzy na wynos do klienta umożliwiają natomiast specjalne torby termiczne. Dzięki nim do transportu pizzy można zatrudnić nie tylko zmotoryzowanych kierowców, ale i dostawców na rowerach i skuterach. Torby utrzymują wysoką temperaturę posiłku przez co najmniej kilkadziesiąt minut, by zamówienia w pełni odpowiadały na oczekiwania klientów.

Popularne artykuły

Exit mobile version