Lifestyle

Dieta bez glutenu i nabiału – dla kogo jest ona skierowana i co na niej jeść?

Opublikowano

-

Diety eliminacyjne (wykluczające jeden lub wiele produktów/ grup produktów ze swojego menu) stały się bardzo popularne. Coraz bardziej jesteśmy świadomi tego, co jemy i czego nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania oraz zauważamy wszelkie alergie pokarmowe, które prowadzą do przestrzegania mniej lub bardziej restrykcyjnych diet.

Dla kogo dieta bez nabiału i glutenu?

Dieta ta skierowana jest dla wszystkich, którzy chcą wyeliminować ze swojego codziennego menu gluten i nabiał. Może być ona stosowana w trakcie odchudzania, kiedy chcemy utrzymać masę ciała, obniżyć swój cholesterol a także wtedy, kiedy cierpimy na alergie pokarmowe, jak nietolerancja glutenu bądź laktozy. Jest ona wypełniona ogromną ilością warzyw i owoców.



Co jeść na diecie bezglutenowej i bez nabiału?

Czy wiesz, że istnieje żywność naturalnie bezglutenowa? Należą do niej:

  • ryż,
  • ziemniaki,
  • bataty,
  • kukurydza,
  • amarantus,
  • proso,
  • gryka,
  • sorgo,
  • sago,
  • soczewica,
  • ciecierzyca,
  • fasola,
  • orzechy,
  • soja,
  • tapioka,
  • maniok,
  • mięso,
  • warzywa i owoce,
  • ryby,
  • jaja,
  • pestki.

A co z mlekiem? Co można zamiast niego stosować na diecie bez glutenu i nabiału?

Mleko i produkty jego pochodzenia można zastąpić odpowiednimi zamiennikami:

  • mleko krowie – napoje owsiane, sojowe, kokosowe, migdałowe,
  • jogurty – jogurty kokosowe lub sojowe,
  • śmietana – gęste mleczko kokosowe, śmietana kokosowa,
  • ser – ser wegański lub tofu.

Jakie są efekty diety bez glutenu i nabiału?

Efekty tej diety z pewnością zauważą Ci, którzy nie tolerują tych dwóch składników bądź są silnie na nie uczulone. Ich wykluczenie z diety może przyczynić się do ograniczenia bólów głowy, poprawienia samopoczucia czy pozbycia się problemów dermatologicznych i gastrologicznych. Dieta bezglutenowa i bez mleka popularna jest przy chorobie Hashimoto, gdyż wraz z nią często występuje nietolerancja laktozy lub glutenu.

Uważaj na duże zmiany w jadłospisie!

Dieta ta jest bezpieczna, więc bez problemu mogą z niej korzystać dorośli i dzieci. Należy jednak uważać przy wprowadzaniu dużych zmian w swoich jadłospisach, gdyż może to doprowadzić do ogromnych niedoborów niektórych związków mineralnych, witamin i wapnia.

Bezpieczna i zbilansowana dieta pudełkowa bez nabiału i glutenu!

Przejście na restrykcyjne diety nigdy nie jest łatwe. Nie tylko musimy ograniczyć nasze ulubione dania czy przekąski, ale także należy dopilnować, aby nie zabrakło nam żadnych składników odżywczych.

Opracowanie artykułu: Goodie Foodie – pełnowartościowy catering dietetyczny

 

Czytaj też:

> Spalacze tłuszczu – jak działają i wspomagają pozbywanie się tkanki tłuszczowej?

> Zalety diety pudełkowej

Popularne artykuły

Exit mobile version