Diety eliminacyjne (wykluczające jeden lub wiele produktów/ grup produktów ze swojego menu) stały się bardzo popularne. Coraz bardziej jesteśmy świadomi tego, co jemy i czego nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania oraz zauważamy wszelkie alergie pokarmowe, które prowadzą do przestrzegania mniej lub bardziej restrykcyjnych diet.
Dla kogo dieta bez nabiału i glutenu?
Dieta ta skierowana jest dla wszystkich, którzy chcą wyeliminować ze swojego codziennego menu gluten i nabiał. Może być ona stosowana w trakcie odchudzania, kiedy chcemy utrzymać masę ciała, obniżyć swój cholesterol a także wtedy, kiedy cierpimy na alergie pokarmowe, jak nietolerancja glutenu bądź laktozy. Jest ona wypełniona ogromną ilością warzyw i owoców.
Co jeść na diecie bezglutenowej i bez nabiału?
Czy wiesz, że istnieje żywność naturalnie bezglutenowa? Należą do niej:
- ryż,
- ziemniaki,
- bataty,
- kukurydza,
- amarantus,
- proso,
- gryka,
- sorgo,
- sago,
- soczewica,
- ciecierzyca,
- fasola,
- orzechy,
- soja,
- tapioka,
- maniok,
- mięso,
- warzywa i owoce,
- ryby,
- jaja,
- pestki.
A co z mlekiem? Co można zamiast niego stosować na diecie bez glutenu i nabiału?
Mleko i produkty jego pochodzenia można zastąpić odpowiednimi zamiennikami:
- mleko krowie – napoje owsiane, sojowe, kokosowe, migdałowe,
- jogurty – jogurty kokosowe lub sojowe,
- śmietana – gęste mleczko kokosowe, śmietana kokosowa,
- ser – ser wegański lub tofu.
Jakie są efekty diety bez glutenu i nabiału?
Efekty tej diety z pewnością zauważą Ci, którzy nie tolerują tych dwóch składników bądź są silnie na nie uczulone. Ich wykluczenie z diety może przyczynić się do ograniczenia bólów głowy, poprawienia samopoczucia czy pozbycia się problemów dermatologicznych i gastrologicznych. Dieta bezglutenowa i bez mleka popularna jest przy chorobie Hashimoto, gdyż wraz z nią często występuje nietolerancja laktozy lub glutenu.
Uważaj na duże zmiany w jadłospisie!
Dieta ta jest bezpieczna, więc bez problemu mogą z niej korzystać dorośli i dzieci. Należy jednak uważać przy wprowadzaniu dużych zmian w swoich jadłospisach, gdyż może to doprowadzić do ogromnych niedoborów niektórych związków mineralnych, witamin i wapnia.
Bezpieczna i zbilansowana dieta pudełkowa bez nabiału i glutenu!
Przejście na restrykcyjne diety nigdy nie jest łatwe. Nie tylko musimy ograniczyć nasze ulubione dania czy przekąski, ale także należy dopilnować, aby nie zabrakło nam żadnych składników odżywczych.
Opracowanie artykułu: Goodie Foodie – pełnowartościowy catering dietetyczny
Czytaj też:
> Spalacze tłuszczu – jak działają i wspomagają pozbywanie się tkanki tłuszczowej?
> Zalety diety pudełkowej