Lifestyle

Czy wiemy, co jemy?

Opublikowano

-

W powszechnej opinii własny ogród jest najlepszym źródłem zdrowych warzyw. Może okazać się jednak, że stężenie szkodliwych substancji w pomidorze z przydomowego ogródka będzie wyższe, niż w tym ze sklepowej półki. Wynika to głównie z nieumiejętnego stosowania preparatów dostępnych w powszechnej sprzedaży. Nawozy, środki ochrony roślin i cudowne odżywki. Podawane niezgodne ze wskazówkami producentów, bądź stosowane bez szczególnej potrzeby, mogą spowodować więcej szkody niż pożytku.

Ogród ekologiczny

Aby mieć pewność, że warzywa i owoce rosnące w naszym ogródku są bezpieczne dla zdrowia, najlepiej jest postawić na uprawę ekologiczną. Na czym ona dokładnie polega? Przede wszystkim, na rezygnacji z większości gotowych środków ochrony roślin. Chociaż niektórzy uznają stosowanie preparatów dopuszczonych w stosowaniu w uprawach ekologicznych (ich spis jest dostępny w Internecie), najlepiej przygotowywać je samodzielnie. Podobnie wygląda kwestia nawozów. Własny kompost i gnojówki z pokrzyw dostarczą naszym uprawom wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Stosując obornik należy upewnić się, czy nie pochodzi z gospodarstw wielkopowierzchniowych. Oczywiście, najlepiej byłoby zaopatrywać się u gospodarzy prowadzących certyfikowane gospodarstwa ekologiczne. Inaczej wygląda też dbanie o strukturę gleby. Przykłada się większą wagę do wysiewania nawozów zielonych (koniczyna, łubin, gryka itp.), do stosowania płodozmianu i zapobieganiu erozji. Grządki i międzyrzędzia się ściółkuje (co wzbudza sprzeciw wielbicieli idealnie wypielonych, pedantycznych zagonów), co zapobiega nadmiernemu parowaniu wody i tworzeniu twardej skorupy na powierzchni.

Opryski z czosnku i skrzypu

Ktoś może powiedzieć: za dużo zachodu. Wprowadzanie ekologicznych rozwiązań jest czasochłonne, wymaga także poszerzania wiedzy. Łatwiej jest kupić koncentrat w płynie, niż zalewać wodą skrzyp, pokrzywę czy czosnek. Prościej walczyć z chorobami roślin za pomocą pestycydów, niż dbać o profilaktykę. Produkcja własnego kompostu trwa co najmniej dwa lata, wymaga też wygospodarowania miejsca i posiadania podstawowej wiedzy z zakresu układania pryzmy. Gnojówki roślinne, niezastąpione w ogrodzie, nie pachną kwiatami. Nie zraża to jednak zagorzałych ekologów. Każdy, kto porówna smak owoców z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej przyzna, że różnica jest zasadnicza.

Aksamitka na nicienie

Unikanie stosowania mocnych preparatów, wymaga otwartości na alternatywne rozwiązania. Nie trzeba rozsypywać trutki między rzędy truskawek, aby pozbyć się mrówek. Pomoże wyciąg z bylicy lub posadzenie mięty. Na grządce zaatakowanej przez nicienie, warto zasadzić aksamitki. Naturalną pułapką na mszyce jest nasturcja; w walce z nimi pomocne są też biedronki. Przed chorobami grzybicznymi uchronią opryski z czosnku i skrzypu. Ważne jest zachowanie większych odległości między roślinami i pilnowanie odpowiedniego prześwietlania koron. Stosowanie płodozmianu i uprawy współrzędnej uchroni rośliny przed większością chorób bakteryjnych i wirusowych. Zastosowanie raptem kilku zasad sprawi, że nasze zbiory będą nie tylko udane, ale przede wszystkim zdrowe.

Autor artykułu
Autorem artykułu jest ogrodniczy sklep internetowy Naturlo oferujący wyłącznie ekologiczne produkty.

 

Popularne artykuły

Exit mobile version