Artykuł sponsorowany

Czy sriracha pasuje do burgera? Pomysły na nietypowe sosy!

Opublikowano

-

Sos to jeden z najważniejszych składników w burgerze. Trudno byłoby wyobrazić sobie taką kanapkę bez łączącego wszystkie elementy, intensywnego w smaku sosu. Czy jednak tradycyjny sos hamburgerowy, przygotowany na bazie musztardy, majonezu i ketchupu, można zastąpić innym? Tak! Sprawdź, jakie sosy idealnie sprawdzą się w burgerach!

Nie tylko amerykańskie danie

Znany na całym świecie jako typowo amerykańskie danie, burger doczekał się wielu wersji nawiązujących smakiem do różnych kuchni – nawet tych bardzo orientalnych. Restauracje prześcigają się w wymyślaniu najróżniejszych kanapek z oryginalnymi składnikami. Tym, co scala burgera i dodaje mu unikalnego charakteru, jest sos. Zmieniając ten element dania, możemy zyskać zupełnie inny efekt końcowy. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na nietypowe sosy do burgera!

Sos sriracha

Wywodzący się z kuchni tajskiej, sos sriracha dopiero niedawna zyskał (zupełnie zasłużoną!) popularność na Zachodzie. Jednocześnie ostry, słodki i słony, sos ten składa się m.in. z chilli, czosnku i niewielkiej ilości octu. Ten intensywny azjatycki sos ma bardzo szerokie zastosowanie. Z powodzeniem sprawdzi się także w burgerze, szczególnie tym przygotowanym w duchu kuchni tajskiej.

Sos teriyaki

Skoro już jesteśmy przy Azji, warto wypróbować słodką nutę ciemnego sos teriyaki. Znają go dobrze fani sushi, bo to właśnie w tym japońskim daniu jest wykorzystywany najczęściej. Sos teriyaki jest specyficzny – nie każdemu przypadnie do gustu. Jeśli jednak lubisz sos sojowy, słodki smak oraz gęstą konsystencję, wypróbuj aromatycznego burgera z tym dodatkiem!

Sos curry

Kuchnia indyjska cieszy się w Polsce niesłabnącą popularnością. Jeśli lubisz smak curry, z pewnością z apetytem schrupiesz też curry burgera! Przyprawa ta w formie sosu z ziołowymi dodatkami szczególnie przypadła do gustu wielbicielom wege burgerów. Idealnie podkreśli smak kotleta sojowego lub mięsa roślinnego.

Sos mango-jalapeno

Przenieśmy się za ocean – do gorącego Meksyku. Tutaj burgery stały się równie popularne, co w Stanach Zjednoczonych. Jednocześnie zyskały unikalny smak, z typowymi dla Ameryki Środkowej nutami. Ten intensywny, słodko-ostry sos świetnie komponuje się z czerwoną cebulą i kolendrą.

Sos andaluzyjski

Czas na bliższe klimaty. Sos andaluzyjski godnie reprezentuje hiszpańską kuchnię. To propozycja dla osób, które wolą nieco delikatniejsze smaki. W sosie tym przeważa nuta pomidora i papryki. Jest tylko trochę pikantny – większość wielbicieli burgerów określa go raczej jako subtelny i łagodny.

Na każdy dzień inny burger

Sosy mogą sprawić, że każdy burger będzie inny w smaku i aromacie. Po taki smakołyk możesz wybrać się do restauracji lub przygotować go w domu. Jeśli wybierzesz pyszne burgery Warszawa w lokalu, skieruj się do Pasibusa! Tutaj znajdziesz szereg ciekawych burgerowych kompozycji, a nawet stworzysz własną kanapkę. Wyjątkowy burger z oryginalnym sosem to doskonały pomysł na obiad – na co dzień i na szczególne okazje!

 

Popularne artykuły

Exit mobile version