fot. Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Kielcach
Lekarze apelują o oddawanie krwi. Pilnie potrzebne są grupy A Rh-, B Rh- i 0 Rh-, których zapasy w Regionalnym Centrum Krwiodawstwa są na wyczerpaniu. Jedynie zapasy grup AB Rh+ i AB Rh- są duże i krew tych grup nie jest obecnie przyjmowana.
Medycy zachęcają do oddawania krwi kusząc różnymi profitami. Każdy krwiodawca po oddaniu krwi może otrzymać:
– zaświadczenie w celu usprawiedliwienia nieobecności w miejscu nauki/pracy,
– czekolady (wartość kaloryczna 4.500 kilokalorii),
– zwrot kosztów za dojazd do najbliższej placówki służby krwi RCKiK Kielce, w tym do oddziałów rerenowych w Końskich, Ostrowcu Świętokrzyskim. Skarżysko-Kamiennej, Sandomierzu oraz do stałych miejsc poboru krwi w Staszowie, Starachowicach, Busku-Zdroju,
– bezpłatny 30 dniowy bilet komunikacji miejskiej na terenie miasta Kielce, od daty oddania krwi w siedzibie RCKiK w Kielcach lub na akcji wyjazdowej poboru krwi na terenie miasta Kielce (po otrzymaniu z Rejestracji RCKiK zaświadczenia, należy udać się do Punktu Sprzedaży Biletów ZTM na ul. Głowackiego 4 w Kielcach),
– raz w roku zaświadczenie do Urzędu Skarbowego celem odliczenia rocznej darowizny oddanej krwi od podstawy opodatkowania,
– najwcześniej po trzech dniach od oddania krwi bezpłatne wyniki badań: hemoglobina, morfologia krwi (1 raz w roku), markerów wirusów HBV, HCV, HIV, grupy krwi w układzie ABO i czynnik Rh (potwierdzony wynik),
– Legitymację Honorowego Dawcy Krwi.
Dieta przed oddaniem krwi
Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Kielcach zachęca dawców aby poprzedniego dnia oraz rano przed oddaniem krwi uwzględnili w swojej diecie:
– herbata, kawa zbożowa i naturalna, soki owocowe i warzywne, maślanka, kefir,
– mleko i zupy mleczne (makarony, kasze, ryż, płatki),
– pieczywo,
– świeże masło (mało lub bez),
– twaróg, chudy ser biały,
– miód sztuczny i naturalny, dżem, powidła,
– chude wędliny,
– mięso gotowane chude (ryby,drób, wołowina),
– warzywa, owoce.
Nie należy natomiast spożywać w tym okresie:
– alkoholu,
– śmietany i majonezu,
– jaj i żółtych serów, smalcu, margaryny i masła roślinnego,
– oleju,
– tłustego mięsa, boczku, bekonu, kiełbasy, wieprzowiny, baraniny, kaszanki, salcesonu, pasztetu, konserw rybnych,
– wszelkich pokarmów smażonych i opiekanych na tłuszczu,
– lodów i kremów.
Źródło: Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Kielcach