Wysoki poziom cukru we krwi może być sygnałem do niepokoju, ponieważ może świadczyć o cukrzycy lub zwiastować jej wystąpienie. Należy pamiętać o tym, że podwyższony poziom glikemii we krwi zawsze należy skonsultować z lekarzem, jeżeli badania były wykonywane profilaktycznie, a cukrzyca nie jest stwierdzona.
Leczenie cukrzycy
Występują dwa rodzaje cukrzycy, czyli typ I oraz II. Cukrzyca typu I jest związana m.in. ze zniszczeniem komórek β trzustki, które produkują insulinę. W leczeniu stosuje się insulinę podawaną podskórnie, a choroba ma zazwyczaj początek w okresie dzieciństwa oraz u osób młodych.
Natomiast cukrzyca typu II jest spowodowana upośledzeniem wydzielania insuliny lub insulioopornością. Ten typ cukrzycy rozwija się zazwyczaj w późniejszym wieku, a leczenie polega na modyfikacji stylu życia oraz wdrożeniu doustnych leków przeciwcukrzycowych. Niektórzy pacjenci muszą też stosować insulinę.
W leczeniu cukrzycy typu I bardzo istotna jest kontrola spożywania posiłków (m.in. ilość spożywanych węglowodanów), ponieważ dawka insuliny musi być indywidualnie dostosowana. Stosując insulinę należy także wziąć pod uwagę aktywność fizyczną oraz stan zdrowia.
Natomiast w cukrzycy typu II, oprócz stosowania leków przeciwcukrzycowych zaleca się modyfikacje stylu życia, która ma na celu obniżenie poziomu glikemii.
Sposoby na obniżenie poziomu cukru
Przede wszystkim należy zwiększyć aktywność fizyczną, która powinna być dostosowana do aktualnego stanu zdrowia. Zaleca się systematyczne spacery, a osoby, które mogą ćwiczyć powinny zastosować intensywne, lecz krótkotrwałe ćwiczenia np. sprint na bieżny, po którym następuje zmniejszona aktywność, czyli jogging lub spacer.
Zaleca się także, aby spacerować po każdym spożytym posiłku, zwłaszcza wieczorem oraz po spożyciu produktów, które zawierają znaczną ilość węglowodanów.
Kolejnym aspekt to zmiana diety. Zamiast soków owocowych zaleca się spożywanie owoców, ponieważ w ten sposób jest zmniejszone spożycie cukru. Ponadto węglowodany powinny być spożywane łącznie z tłuszczem, ponieważ taka kombinacja spowalnia trawienie, więc zmniejsza występowanie hiperglikemii poposiłkowej.
Do diety można także włączyć zioła, jeżeli nie ma przeciwwskazań medycznych. Istotne jest to, że niektóre zioła wchodzą w interakcje z innymi lekami obniżając lub zwiększając ich skuteczność, dlatego należy się skonsultować z lekarzem. Zioła, które mają wpływ na obniżenie poziomu glikemii to m.in.: morwa biała, cynamon cejloński, rutwica lekarska, kozieradka, czosnek.
Warto także skonsultować wszystkie stosowane leki, ponieważ niektóre leki obniżają działanie leków przeciwcukrzycowych lub mogą zwiększyć poziom cukru we krwi.
Ponadto badania wykazały, że suplementacja witaminy D zmniejsza insulinooporność, więc zaleca się wykonanie badania sprawdzającego poziom witaminy D i na podstawie wyników badań – suplementacje. Warto pamiętać o tym, że nadmiar witamy D w organizmie może mieć negatywne skutki, dlatego dawka powinna być dobrana indywidualnie.
W diecie nie wolno także zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu. Odwodniony organizm ma zwiększone stężenie cukru we krwi, dlatego należy systematycznie pić wodę. Istotne jest także, aby posiłki były spożywane w systematycznych odstępach i powinno to być pięć posiłków dziennie, a kolacja nie powinna zawierać zbyt dużo węglowodanów.
Osoby zdrowe powinny wykonywać profilaktycznie badanie poziomu glikemii we krwi, a osoby, które zmagają się z cukrzycą typu II powinny zmodyfikować styl życia oraz postępowanie zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego.
Artykuł powstał we współpracy z centrum medycznym świadczącym e-konsultacje lekarskiej z możliwości otrzymania e-recepty https://medspan.pl/.