fot. Urząd Marszałkowski Woj. Świętokrzyskiego / swietokrzyskie.pro
W poniedziałek (1 lutego) ponownie zostanie otwarty Park Etnograficzny w Tokarni. Z powodu koronawirusowych obostrzeń wnętrza obiektów w skansenie nadal będą zamknięte, ale dostępne będą wszystkie sektory tematyczne Muzeum Wsi Kieleckiej.
W sumie sektorów jest pięć: małomiasteczkowy, wyżynny, dworsko-folwarczny, świętokrzyski, nadwiślański oraz lessowy. Obszar zajmowany przez Skansen w Tokarni liczy 65 hektarów. Można pospacerować także nad Czarną Nidą.
Zwiedzających obowiązuje, tak jak w innych miejscach publicznych, noszenie maseczek i utrzymywanie odpowiedniego dystansu.
W dniu ponownego otwarcia Parku Etnograficznego w Tokarni (1 lutego) wstęp będzie bezpłatny.
Skansen w sezonie jesienno-zimowym jest otwarty w godzinach od 9 do 15.
Świętokrzyskie Smaki
Muzeum Wsi Kieleckiej poinformowało też o wydaniu książki kucharskiej zatytułowanej “Świętokrzyskie Smaki”.
– Książka jest pokłosiem pierwszego lockdownu, który zmusił muzea do zwiększenia aktywności w sieci. Jej pierwsza wersja ukazała się w wersji elektronicznej, w zakładce Wydawnictwa na www.mwk.com.pl, następnie została wzbogacona o desery i w pełniejszej wersji wydrukowana – mówi Tadeusz Sikora, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.
W książce znajdziemy przepisy na charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego potrawy, od przystawek, poprzez zupy i dania główne, do deserów, a także nalewki, między innymi na: męcybuły, zagrychę bielińską, kugiel, chrzanicę, gęsie mazidło, bułeczki drożdżowe z serem, nalewkę miodową i wiele innych.
Przepisy zostały przekazane przez koła gospodyń wiejskich, inne zostały wyszukane w muzealnych wydawnictwach etnograficznych, część opracowali mistrzowie kuchni, którzy realizowali w Muzeum Wsi Kieleckiej szkolenia dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne.
Wydawnictwo znajduje się już w sprzedaży, można je kupić w księgarni internetowej Muzeum Wsi Kieleckiej za 10 zł.