Starostwo Powiatowe w Kielcach wydało książkę kucharską pt. „Smaki Powiatu Kieleckiego”. Zawiera ona 270 przepisów, których autorami są uczestnicy 10 edycji konkursu kulinarnego na „Najsmaczniejsza Potrawę Powiatu Kieleckiego”.
„Smaki Powiatu Kieleckiego” to zbiór przepisów z dziesięciu edycji „Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego”. Zorganizowany po raz pierwszy przez Starostwo Powiatowe w Kielcach w 2008 roku konkurs kulinarny spotkał się z ogromnym zainteresowaniem wśród kół gospodyń wiejskich, gospodarstw agroturystycznych i osób indywidualnych, które chętnie sięgały po sprawdzone, tradycyjne przepisy. Obecnie impreza ta na stałe wpisała się w kalendarz wydarzeń kulturalnych powiatu – czytamy na stronie Starostwa Powiatowego.
Książka pt. „Smaki Powiatu Kieleckiego” zawiera 270 przepisów, pogrupowanych według kryteriów, tj.: zupy, potrawy z ziemniaków, potrawy mięsne i strączkowe, potrawy z kapusty i grzybów, potrawy z kaszy, na słodko, chleb i mazidło oraz potrawy z żołądków.
Źródło: Starostwo Powiatowe w Kielcach