Świętokrzyscy hodowcy ryb zarzucają Magdzie Gessler „brak pojęcia o hodowli karpi” – informuje Radio Kielce. Rozgłośnia przypomina, że znana restauratorka powiedziała ostatnio, że najlepiej jest głodzić rybę na tydzień przed jej przyrządzeniem.
– Karpie w zimnej wodzie od kilku miesięcy w ogóle nie żerują, korzystają z zapasu tłuszczu, jaki posiadają – odpowiedział jej, cytowany przez Radio Kielce, Ryszard Zawadzki ze Świętokrzyskiego Stowarzyszenia Ryb Karmionych Zbożem.
Świętokrzyski Wojewódzki Lekarz Weterynarii odniósł się natomiast do licznych apeli ze strony m.in. celebrytów, którzy nawoływali do niesprzedawania w sklepach żywych karpi.
– Sprzedawać można i nawet trzeba. Sprzedaż żywych ryb nie stanowi naruszenia ustawy o ochronie zwierząt – odpowiedział na łamach Radia Kielce dr Bogdan Konopka. Dodał też, że baseny w sklepach muszą być odpowiednio natlenione, a uśmiercanie ryb nie powinno się odbywać na oczach dzieci.
Świętokrzyski Wojewódzki Lekarz Weterynarii przypomniał też, że ryby powinny być przenoszone w pojemnikach z wodą, natomiast zabronione jest sprzedawanie żywych karpi w torbach foliowych.