Wiadomości z Kielc

Młodzi kielczanie mistrzami Polski szkół gastronomicznych [ZDJĘCIA]

Opublikowano

-

fot. Urząd Miasta Kielce

Uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach Adam Łodej i Iwo Nowacki zostali zwycięzcami konkursu kulinarno-edukacyjnego. W mistrzostwach wystartowało sześć szkół z całej Polski, a zadaniem uczestników było przygotowanie dziewięciu zestawów dania z łososiem w roli głównej. Na przygotowanie popisowego dania przyszli kucharze mieli dwie godziny.

Rolę przewodniczącego jury pełnił mistrz kulinarny Kurt Scheller. Szwajcarski szef kuchni, gotował w najlepszych, prestiżowych hotelach, a swoje umiejętności doskonalił w wielu miejscach na świecie.



W zespole oceniającym dania zasiedli również inni znakomici szefowie kuchni jak Adam Chrząstowski, Teo Vafidis, Mirosław Ciołak, Patryk Kotarba, Paweł Kałuski i Tomasz Czarnecki oraz Prorektor Świętokrzyskiej Szkoły Wyższej Adrian Lipa i właścicielka firmy Zychowicz Henryka Zychowicz.

Młodzi kielczanie najlepsi

Danie, które podpiło podniebienia jury przygotowali uczniowie kieleckiego gastronomika Adam Łodej i Iwo Nowacki. Zwycięzcy Mistrzostw Polski Szkół Gastronomicznych przyrządzili łososiowe sushi z selerem, pomarańczą, chrzanem, rzodkiewką i brokułem.

Drugie miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach, Jakub Tomaszczyk i Amelia Stanek, na trzecim miejscu uplasował się Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, który reprezentowali Przemysław Kapusta i Kamil Mazur. Jury przyznało również wyróżnienie dla Natalii Denis i Zofii Kruszewskiej z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie.

Jury oceniało nie tylko technikę przygotowania, ale również proces pracy i oczywiście smak. Reprezentanci naszej szkoły bardzo dobrze przygotowali się do tej rywalizacji – powiedział Michał Markowicz, szef kuchni i nauczyciel w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.







Źródło: Urząd Miasta Kielce

Popularne artykuły

Exit mobile version