Wiadomości z Kielc

Sukces kieleckiego szefa kuchni. Mateusz Cheda na podium prestiżowego konkursu Bocuse d’or Poland

Opublikowano

-

fot. facebook / Binkowski Resort Kielce

Mateusz Cheda, zastępca szefa kuchni w Binkowski Resort Kielce, zajął drugie miejsce w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’or Poland. To jeden z najtrudniejszych konkursów kulinarnych w Polsce, oceniany przez szefów kuchni z gwiazdkami Michelina.

Stresująca ocena międzynarodowego jury

Konkurs odbył się 6 listopada w Krakowie. Do finału zakwalifikowało się sześcioro uczestników, a oceniało ich międzynarodowe jury – uznani szefowie kuchni, którzy mogą pochwalić się gwiazdkami Michelina, jak również wyróżnieniami w prestiżowym przewodniku kulinarnym Gault & Millau.



Mateusz Cheda mówił w Radiu Kielce, że najbardziej stresująca była świadomość, przez jakie osoby jest oceniany:
– Uważam się za opanowaną osobę, ale gdy przed nami stoją szefowie kuchni z gwiazdkowych restauracji, których oglądamy tak naprawdę wyłącznie na zdjęciach i w internecie, to stres bierze górę – mówił, cytowany przez Radio Kielce.

Wymagające zadania konkursowe

Zadaniem finalistów było przygotowanie trzech dań. Jedno z nich na talerzu było na bazie kaczki i podrobów z niej, drugie na platerze z polędwicy wołowej oraz trzecie jednogarnkowe na bazie mąki żytniej, wędzonego twarogu i jaj. Uczestnicy mieli 5 godzin i 35 minut na wydanie wszystkiego, co przygotowali.

Mateuszowi Chedzie towarzyszył pomocnik Iwo Nowacki, uczeń 4 klasy Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.



 

Popularne artykuły

Exit mobile version