Prezentacja regionalnych produktów, kiermasze, występy artystyczne, konkursy kulinarne, dawne gry i zabawy oraz degustacje pierogów pod różnymi postaciami – to tylko niektóre z atrakcji IV Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków, który odbędzie się 1 i 2 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni.
W czasie majówki skansen wypełnią stoiska pełne potraw lokalnych producentów żywności, przedstawicieli największych gospodarstw agroturystycznych w regionie oraz członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Nie zabraknie twórców ludowych, rzemieślników oraz licznych atrakcji – warsztatów, pokazów oraz konkursów.
Świętokrzyski Festiwal Smaków zainauguruje 1 maja msza święta w wyjątkowej oprawie w Kościele z Rogowa. Po nabożeństwie, barwny korowód poprowadzi wszystkich uczestników na miejsce imprezy.
Tego dnia Panie z Kół Gospodyń Wiejskich zaprezentują sposoby zwijania pierogów. Pokażą także jak wykonać idealne ciasto. Chętni, w Chałupie ze Złotnik będą mogli upiec podpłomyki oraz spróbować wyrobić masło. Ciekawie zapowiada się także konkurs „Pierogożercy”, podczas którego śmiałkowie będą rywalizować w jedzeniu pierogów na czas.
Prezentujemy szczegółowy program festiwalu.
1 maja 2019 r. (środa) godz. 10.00-18.00
Pierwszy dzień „IV Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków” rozpocznie Msza Święta (polowa) koło Kościoła z Rogowa z oprawą zespołu śpiewaczego Bolechowiczanie. Na scenie w sektorze dworsko-folwarcznym wystąpią: Koła Gospodyń Wiejskich: Zagórzanki, Występy, Dwikozy, wokaliści ze „Studia Piosenki” przy Chmielnickim Centrum Kultury, Zespół Pieśni i Tańca Gnieździska, Zespół Dziecięcy Niedźwiadki z Kierza Niedźwiedziego, Zespół Pieśni i Tańca Łopuszno, Guzowianki, Kapela Świętokrzyska oraz Kapela Edwarda Goli z Sędziszowa.
O godz. 15.00 odbędzie się konkurs „Pierogożerca” (jedzenie pierogów na czas).
W godz. 12.00-16.00 panie z Kół Gospodyń Wiejskich: Występy i Zagórzanki będą prowadziły warsztaty z lepienia pierogów (Maneż). Wystawcy wezmą udział w konkursie na „Świętokrzyski Pieróg”. Zaprosimy na degustację podpłomyków do Chałupy ze Złotnik.
Program imprezy:
Godz. 10.00-11.00 Msza Święta w Kościele z Rogowa
Godz. 11.00-11.10 Przejście korowodu od Kościoła do sceny w sektorze dworsko-folwarcznym
Godz. 11.10–15.00 Występy Kapel i Zespołów Ludowych
Godz. 15.10-16.00 Występy Kapel i Zespołów Ludowych
Godz. 16.00–16.10 Rozstrzygnięcie konkursu na „Świętokrzyski Pieróg”
Godz. 16.10-18.00 Występy Kapel i Zespołów Ludowych
2 maja 2019 r. (czwartek) godz. 10.00-18.00
Odbędą się liczne degustacje loterie przygotowanych przez „Prymat”.
Na scenie wystąpią: Zespół Echa Łysicy, Zespół Pieśni i Tańca Domu Kultury w Małogoszczu, Zespół Gabułtowianki, Kapela Heńka z Małogoszczy oraz Stefan Wyczyński i Kapela z Lubczy.
Rozstrzygnięty zostanie konkurs na „Najpiękniejsze stoisko IV Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków”, wybierane będzie „Świętokrzyskie ciastko” oraz rozstrzygnięty będzie plebiscyt „Mistrzowie Smaku”.
Przez całą imprezę w skansenie będzie trwał wielki kiermasz produktów lokalnych i pysznych regionalnych potraw przygotowanych przez wystawców z całego regionu. Przyjadą także twórcy ludowi z przepięknymi wyrobami rękodzielniczymi.
Program imprezy:
Godz. 11.00-14.30 Występy Kapel i Zespołów Ludowych
Godz. 14.30-14.35 Rozstrzygnięcie konkursu na „Najpiękniejsze Stoisko IV Świętokrzyskiego
Festiwalu Smaków”
Godz. 14.35 -15.00 Występy Kapel i Zespołów Ludowych
Godz. 15.00-16.30 Rozstrzygnięcie plebiscytu Echa Dnia. Gala Finałowa „Mistrzowie Smaku”
Godz. 16.30-18.00 Występy Kapel i Zespołów Ludowych