Dom i ogród

Prawidłowe ściółkowanie podłoża w warzywniku

Opublikowano

-

Ziemia w warzywniku nie tylko zarasta chwastami, nadmiernie nasiąka wodą, lecz także wysycha oraz nagrzewa się. Jest zatem narażona na wiele problemów. Aby temu zaradzić wykorzystać można ściółkowanie. Okrywając ziemie ściółką można naśladować w przyrodę, gdyż w naturalnych warunkach oraz zdrowym ekosystemie ziemia musi być pokryta resztkami organicznymi lub też porośnięta roślinnością.

Ściółkowanie pomaga chronić przed wzrostem chwastów, ponadto ogranicza parowanie z gleby wilgoci. Dlatego pozwala zaoszczędzić wodę oraz zmniejszyć ilość podlewania. Ściółkowanie zapewnia także lepszą wentylację gleby oraz chroni przed wypłukiwaniem gleby podczas intensywnego deszczu. Z kolei latem ogranicza nagrzewanie się podłoża w warzywniku. Co więcej ściółka może wzbogacać glebę, uwalniając składniki pokarmowe, a jednocześnie wspomagać rozwój mikroorganizmów. W przypadku warzywnika ściółka pozwoli także zachować czystość owoców oraz warzyw, ograniczając jednocześnie uszkodzenia tych owoców, które opadają z krzewów.



Ściółki organiczne na warzywnik

Jedną z najpopularniejszych ściółek organicznych na warzywnik jest kora. W większości przypadków jest to kora sosnowa. Charakteryzuje się estetycznym wyglądem, a jednocześnie hamuje rozwój chorób grzybowych. Kora sosnowa rozkłada się stosunkowo wolno, jednocześnie wzbogacając glebę o składniki odżywcze. Najlepszym rozwiązaniem jest kora przekompostowana, która jest wolna od szkodliwych substancji. Oznacza to, że była przechowywana w pryzmach przez co najmniej dwa – trzy lata. Co więcej kora sosnowa może zakwaszać glebę, co jest ważne w przypadku wielu roślin. Sprawdza się także igliwie, które pasuje do ogrodów w stylu leśnym. Ciekawym rozwiązaniem mogą być także szyszki. Wyglądają bardzo estetycznie, jednak nie umożliwiają dokładnej izolacji gleby. W przypadku rabat bylinowych, różanych, lecz także warzywnika dobrym materiałem na ściółkowanie jest kompost. Stanowi naturalny nawóz, a jednocześnie nie stwarza ryzyka przenawożenia gleby.

Niestandardowe materiały do ściółkowania gleby

Do ściółkowania gleby wykorzystać można także skoszoną trawę, która bardzo szybko się rozkłada, a także może być doskonałym źródłem próchnicy. Dlatego jesienią warto wykorzystać opadające liście, które można pozostawiać na grządkach warzywnych jako ściółkę. Co prawda tego typu pokrycie nie wygląda zbyt estetycznie, jednak liście stanowią idealny kompost. Coraz częściej jako ściółki na warzywnik wykorzystywane jest także pocięte drewno oraz trociny. Muszą być jednak bardzo rozdrobnione, aby nie stanowiły utrudnienia podczas poruszania się między grządkami. Warto również, aby trociny poddane były kompostowaniu przez co najmniej 3 lata. Bardzo estetycznie prezentuje się także węgiel drzewny, który może podkreślać urok warzyw oraz kwiatów. Rozkłada się bardzo długo, przez co nie trzeba go uzupełniać. W przypadku truskawek lub pomidorów doskonale sprawdza się także pocięta słoma. Można wykorzystać ją także w przypadku warzyw długo rosnących kropkę wzmacniane rośliny, a jednocześnie zapobiega chorobom grzybiczym.

Nieorganiczne ściółki pod warzywa

Wśród ściółek nieorganicznych najczęściej wykorzystywana jest folia oraz agrowłóknina. Jednak znacznie lepszym rozwiązaniem jest agrowłóknina, która przepuszcza powietrze, wodę oraz składniki pokarmowe. Jednak ze względu na mało estetyczny wygląd można pokryć ją korą lub szyszkami. Jako ściółkę wykorzystać można także kamyki, tłuczeń lub grys. Najczęściej jednak tego typu materiały wykorzystywane są do ściółkowania roślin ozdobnych.

Autor publikacji
Autorem artykułu jest Sklep Poradnika Ogrodniczego – internetowy sklep oferujący wiele przydatnych produktów do ogrodu.

 

 

Popularne artykuły

Exit mobile version