Dom i ogród

Jak rozpoznać dobrą, naturalną wędlinę?

Opublikowano

-

Sklepowe, niejednokrotnie bardzo tanie wędliny, nie cieszą się ostatnio dużą popularnością. Dlaczego? Nasze społeczeństwo coraz bardziej świadomie się odżywia i zwraca uwagę na to, w jakim stopniu produkty żywnościowe są przetworzone. Czytamy etykiety, analizujemy składy i przede wszystkim śledzimy niektóre procesy produkcyjne. Nic więc dziwnego, że po tego typu analizach dochodzimy do wniosku, że najlepsze dla naszego zdrowia i jednocześnie kubków smakowych są wędliny naturalne.

Jak odróżnić wędliny naturalne od tych wysoko przetworzonych?

Zadanie wydaje się być dziecinnie proste. Już sam wygląd powinien dać nam do myślenia. Wędliny naturalne nie mają idealnej struktury a ich kolor nie jest apetycznie różowy. Najczęściej ich barwa jest szarawa i bardzo często niejednolita. W tego typu produktach nie znajdziemy również niewielkich dziurek charakterystycznych dla złej jakości wędlin.

Powstają one w wyniku nastrzykiwania mięsa solanką oraz dodawania do nich wypełniaczy. Produkty niskiej jakości są również znacznie wilgotniejsze niż te nisko przetworzone. Zapewne spora część nas kojarzy sytuację, kiedy z przekrojonej szynki wręcz wycieka woda. Zdecydowanie nie jest to proces naturalny! Wędliny naturalne mają w przekroju zauważane włókna mięsa oraz przerosty tłuszczowe. Warto także zwrócić uwagę na skórkę – jeśli jest ona nienaturalnie brązowa, może to oznaczać, że został użyty aromat dymu wędzarniczego.



Kolejne kryterium, które pozwoli nam odróżnić wędlinę dobrej jakości od tej gorszej jest oczywiście skład. W naturalnym i nieprzetworzonym produkcie znajdziemy wyłącznie mięso, sól oraz zioła i przyprawy. W tańszych, sklepowych produktach znajdziemy długą listę dodatków, które nie do końca są zdrowe dla naszego organizmu.

Ile kosztują wędliny naturalne?

Naturalne wędliny coraz częściej znajdziemy w sklepach a ich cena nie zawsze zwala z nóg. Jednak znacznie łatwiej dostać je u lokalnych producentów, którzy zajmują się ich produkcją od samego początku – hodują zwierzęta na mięso, lub pozyskują je od sprawdzonych dostawców, doprawiają i wędzą. Tego typu produkty znajdziemy również w sklepach ze zdrową żywnością oraz w supermarketach i dyskontach. W takich miejscach musimy poświęcić jednak nieco więcej czasu na analizę składu i wybranie tego najlepszego spośród innych, nie do końca zdrowych.

Warto także pamiętać o zasadzie, że droższe nie znaczy lepsze. Naturalne wędliny kosztują mniej więcej od 35 zł w górę, jednak zdarza się, że trafimy na promocję i kupimy je znacznie taniej. Pułapką mogą być również atrakcyjnie wyglądające, mocno przetworzone produkty w wysokich cenach. Jest to o tyle niebezpieczne, że za produkt naprawdę niskiej jakości zapłacimy tyle samo, co za dobrą, naturalną szynkę.

W poszukiwaniu naturalnych wędlin warto udać się na wieś, gdzie znajdziemy osoby zawodowo zajmujące się wyrobem tego typu produktów niejednokrotnie z pokolenia na pokolenie. Dobrym pomysłem jest także śledzenie opinii i poleceń na forach i stronach internetowych, gdzie niejednokrotnie znajdziemy „perełki” przemysłu wędliniarskiego całkiem niedaleko.

Więcej informacji
Artykuł przygotowany został we współpracy z firmą Wędliny z Dębiny przygotowującą mięsa na różne okazje.

 

Popularne artykuły

Exit mobile version