Dom i ogród

Co musisz wiedzieć o blacie z kamienia naturalnego

Opublikowano

-

Zarysowania, plamy, zniszczony poler, rozwarstwienie, pęknięcia – nic bardziej gorszego nie może spotkać Twojego blatu z kamienia naturalnego w kuchni lub łazience. Co zatem robić aby po kilu latach użytkowania blat wyglądał cały czas jak nowy a użytkowanie jego nie było obarczone stresem, że coś mu się stanie?

Oto co musisz wiedzieć na temat pielęgnacji blatów kamiennych w kuchni lub łazience. Przekonaj się, że to nie jest nic skomplikowanego i nadzwyczajnego! Przeważnie wystarczają jedynie dwa istotne kroki: zaimpregnowanie i pielęgnacja kamienia. Nic więcej. Oto jak to zrobisz.

Wiedz, że twardy kamień (także na blacie) nie jest odporny na wszystko. Niezabezpieczony granit, a już w ogóle marmur lub inny kamień potrafi być wrażliwy i bardzo chłonny na niektóre substancje, które na co dzień są spotykane w naszych wnętrzach. Nie każdy ma wiedzę, że zabezpieczenie kamienia naturalnego poprawnie przed plamami, nie następuje wówczas, gdy stworzymy na nim powierzchniową powłokę, przypominającą lakier lub natłuszczoną powierzchnię, ale wówczas, gdy jego pory pozwalają na paro-przepuszczalność (niejako oddychanie kamienia) a jednocześnie chronią powierzchnię i kamień przed zaplamieniem.

Aby uszkodzić kamień na blacie wystarczy chwila, przyczynić się do tego może np. rozlany sok z owoców (zwłaszcza z cytryny), rozlana woda z kiszonych ogórków czy kapusty, krople wina, rozgrzany tłuszcz, wosk ze świeczki, torebka po herbacie albo kawa. Część z tych substancji trwale splami kamień a część zniszczy polerowaną powierzchnię blatu (niszczą zewnętrzną strukturę powierzchni).

Zaimpregnuj swój blat z kamienia.
Postaw na impregnat do kamienia, którego działanie jest dłuższe niż jeden rok. Pamiętaj, że dobry impregnat do kamienia naturalnego nie zatrzymuje się nigdy na powierzchni, lecz jest w stanie wsiąknąć w strukturę kamienia i zabezpiecza przez pozostanie w porach – chroniąc przed plamami. Niestety większość ogólnodostępnych impregnatów dedykowanych do kamienia, pozostawia warstwę na powierzchni blatu, która nie jest trwała, ściera się przy każdym korzystaniem z blatu – pozostając w odrobinach na skórze dłoni, jedzeniu, naczyniach. Dlatego zachowaj ostrożność i do blatów z kamienia używanych w kuchni stosuj impregnaty do kamienia, które są z atestem do kontaktu z żywnością i skórą. Powinny posiadać atest. Impregnat do kamienia nie może ulatniać się w Twojej kuchni lub pozostawać na rzeczach, które zostawiasz na blacie. Wybierając odpowiedni preparat – zrobisz to raz na – 5-6 lat. Dobry impregnat do kamienia (dla blatów powinien być do kamienia polerowanego) (np. Akemi, Consil) zabezpiecza trwale kamień przed zaplamieniami oraz przed zniszczeniem poleru na powierzchni kamienia. Impregnowanie wykonaj pierwszy raz dwukrotnie – miejscami Twój kamień wsiąknie bardziej intensywnie, w ten sposób zrobisz to jednomiernie na całej płaszczyźnie.

Zrezygnuj z detergentów do mycia.

To, jakich detergentów użyjesz do mycia blatów z kamienia – decyduje o tym, jak długo utrzymywać się będzie Twój impregnat i wypolerowana część kamienia. Detergenty ogólnego zastosowania, czyli np środki do mycia naczyń, detergenty z alkoholem do mycia szyb albo inne mleczka z cząstkami stałymi, mają za zadanie usunąć wszystko z powierzchni. Zatem usuną również impregnat lub go znacznie osłabią. Dodatkowo zawierają w sobie cząstki ścierne (mleczka), które przy częstym użytkowaniu zniszczą polerowaną część kamienia, stale i powoli ją robiąc coraz bardziej matową i powodując utratę jej połysku. Nie zobaczysz tego od razu, ale przyłożenie nowego kawałka kamienia do tak używanego blatu spowoduje, że różnice dostrzeżesz od razu! Co więc zrobić, aby zabezpieczyć swój blat z kamienia przed rysami i nie usuwać impregnatu? Użyj najlepiej tej samej marki do mycia i pielęgnacji, co impregnatu. Powodów masz kilka. Takie preparaty wzmacniają impregnację i nie usuną ani nie osłabią cząstek impregnatu w kamieniu, (często zawierają pochodne związków impregnatu), nie pozwalają na to, aby powierzchnia Twojego blatu stawała się matowa, a wręcz przeciwnie – nadadzą jej połysk – bo w składzie mają  woski oraz nie pozostawiają smug. Dodatkowo masz pewność, że są przetestowane i dedykowane do kontaktu z żywnością i skórą, a to istotne. Zazwyczaj jedna 500 ml opakowanie skoncentrowanego preparatu wystarczy na kilka miesięcy częstego mycia blatu. Twój zaimpregnowany kamień nie wchłania już tyle wilgoci co poprzednio.

Więcej na temat profesjonalnej chemii do blatów z kamienia naturalnego: https://impregnatdokamienia.pl/32-czyszczenie-blatow-z-kamienia

Te dwa, proste kroki pozwolą trwale zadbać o stan twojego blatu z kamienia naturalnego w kuchni czy łazience.

 

Czytaj też:
> Producent domów szkieletowych

Popularne artykuły

Exit mobile version