Artykuł sponsorowany

CO TO JEST SPADŹ, dlaczego jest zdrowy i jak powstaje?

Opublikowano

-

Produkty pszczele mają ogrom właściwości odżywczych i leczniczych. Do najbardziej znanych i chętnie spożywanych należą oczywiście miody. Jednakże niewiele osób jest świadomych, jak wiele właściwości zawiera również spadź i dlaczego miód spadziowy stanowi “ekstra klasę” pośród miodów. Warto zapoznać się ze szczególnymi właściwościami, jakie kryje spadź. Zwłaszcza że miody spadziowe cechują się wyjątkowo dużą zawartością biopierwiastków niezbędnych dla zdrowia człowieka. Są też bogatym źródłem witamin z grupy B i naturalnych przeciwutleniaczy. Zatem co to jest spadź? I dlaczego warto wybierać miody spadziowe?

Co to jest spadź i jak powstaje?  

Spadź jest też często określana mianem rosy miodowej lub sokiem drzewnym. To słodka, lepka w dotyku ciecz gromadząca się w postaci kropel na igłach i gałęziach niektórych gatunków drzew iglastych jak świerki, sosny, modrzewie czy jodły.

Liściach drzew liściastych jak dąb, brzoza, klon i lipa i niektórych gatunkach krzewów. Jest ona mieszaniną soków roślinnych i produktów przemiany materii mszyc, czerwcy i miodówek. Szkodników, które pasożytują na drzewach i żywią się ich bogatym w cukry sokiem. Przy czym cukry te nie są przez nie w całości przyswajalne i zostają wydalane w postaci kropel spadziowych.  

Wiele osób może zareagować na powyższą informację obrzydzeniem, nie należy się tym jednak przejmować. Ponieważ cudowne i niezastąpione pszczoły bardzo dokładnie czyszczą spadź i wzbogacają ją jednocześnie enzymami zawartymi w pszczelim wolu. W związku, z czym przerobiony przez pszczoły ze spadzi miód spadziowy nie ma już  nic wspólnego z wydalinami drzewnych pasożytów.  

Skład spadzi i właściwości miodu spadziowego.  

Spadź jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnych cukrów prostych jak glukoza i galaktoza. Jest też skarbnicą sacharozy, aminokwasów, witamin z grupy B oraz składników mineralnych.  

Miód spadziowy cechuje się wieloma właściwościami leczniczymi. Zawiera bowiem w składzie:

  • gwajakol o parametrach antybakteryjnych, wykrztuśnych, a także łagodzących odruch kaszlowy.
  • I związki terpenowe, które wykazują działanie przeciwdrobnoustorojowe.  

Ponadto miód spadziowy:

  • ma właściwości uspokajające,
  • wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego
  • i korzystnie wpływa na pracę serca.
  • Obniża tętnicze ciśnienie krwi,
  • korzystnie wpływa na krążenie
  • i poprawia pracę nerek.

Dodatkowo dzięki właściwościom antyoksydacyjnym ma zdolność oczyszczania ludzkiego organizmu z toksyn po nadmiernym spożyciu używek, w tym alkoholu, dzięki czemu stanowi dobre antidotum na tzw. kaca.  

I zewnętrznie działa jak plaster leczniczy przyśpieszając gojenie ran, oparzeń i odmrożeń zimą. Notabene, wśród wyjątkowych cech miodu spadziowego nie można ominąć jego zdolności do redukcji kamienia nazębnego.  

Puenta 

Miód spadziowy jest jednym z najcenniejszych pod kątem zdrowia człowieka darów natury i bezsprzecznie warto wprowadzić go do codziennej diety. Bez względu na fakt czy wyborem będzie miód spadziowy iglasty, czy liściasty.

Wskazane jest docenić ten naturalny skarb, zwłaszcza że pszczoły w swej “owadziej mądrości” zbierają spadź jedynie w lasach o niewielkim stopniu zanieczyszczenia spowodowanym działalnością człowieka.  

 

Popularne artykuły

Exit mobile version