Lifestyle

Jakie działanie ma miód?

Opublikowano

-

Miód jest pyszny i ma cenne właściwości prozdrowotne. Jest szczególnym produktem natury, który zbierają pszczoły, a my możemy z korzystać z jego dobrodziejstwa. Jakie właściwości ma miód? Co zawiera?

Ile kalorii w 1 łyżeczce miodu

Zarówno biały cukier, jak i miód zawierają fruktozę i glukozę. Jednak ciężar 1 łyżeczki miodu jest znacznie większy niż cukru. Co więcej, miód jest słodszy od cukru, dlatego zwykle wystarczy mniejsza porcja miodu, aby osłodzić np. herbatę. W 1 łyżeczce miodu znajdziemy około 23 kalorii.

Najpopularniejsze rodzaje miodów

Na rynku najczęściej znajdziemy miody:
– nawłociowy
– rzepakowy
– gryczany
– lipowy
– spadziowy
– wrzosowy
– manuka

Składniki odżywcze miodu

Miód to nie sama glukoza i fruktoza, jak to jest w przypadku białego cukru. W miodzie ponadto znajdziemy witaminy, minerały, a także enzymy wytwarzane przez pszczoły. W miodzie są witaminy: A, B1, B2, B6, B12, i C,
Pierwiastki:
– potas,
– chlor,
– magnez,
– fosfor,
– żelazo,
– wapń,
– molibden,
– mangan,
– kobalt,
– kwas foliowy
– kwas pantotenowy,
– a także olejki eteryczne.
Wśród enzymów, które produkują pszczoły najcenniejsze to: lizozym, inhibina oraz apidycyna. Mają działanie antybiotyczne i doskonale pomagają zwalczać bakterie i grzyby w organizmie.

Właściwości miodu

Miód ma wiele właściwości, dlatego jest tak chętnie wykorzystywany. Dzięki ogromnej ilości witamin i minerałów, pomaga także uzupełniać niedobory i zadbać o stan organizmu. Jak działa na nas miód? Przede wszystkim:
– wzmacnia serce,
– obniża ciśnienie tętnicze krwi,
– hamuje procesy miażdżycowe,
– koi nerwy,
– działa nasennie,
– ożywia mózg,
– goi rany,
– zwalcza niektóre bakterie,
– zwalcza grzyby, szczególnie z rodzaju candida,
– wzmacnia odporność organizmu,
– zmniejsza ryzyko powstania bliznowców,
– leczy wrzody żołądka (szczególnie nadaje się do tego miód manuka pochodzący z Nowej Zelandii),
– działa przeciwbiegunkowo,
– leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych,
– poprawia koncentrację.

Jak spożywać miód?

Po miód warto sięgać w szczególności jako zamiennik cukru. Jest zdecydowanie zdrowszy od cukru i może dostarczyć wielu cennych składników. Zatem warto dodawać go np. do herbaty (ale wyłącznie lekko przestudzonej, gdyż zbyt wysoka temperatura może zniszczyć niektóre substancje zawarte w miodzie}. Ponadto, warto nakładać miód na kanapki, jednak w niewielkich ilościach. Pamiętajmy, że choć miód jest niezwykle zdrowy, to posiada w swoim składzie sporo cukrów, a przy tym kalorii. Jest więc zdrowym produktem, ale wyłącznie spożywany z umiarem.

Czy rozcieńczony miód też ma dobroczynne działanie?

Jak pokazały liczne badania naukowców, nawet w postaci rozcieńczonej (np. w wodzie czy herbacie), miód ma wiele wartościowych składników i wykazuje działanie bakteriobójcze. Jednak pamiętajmy, że musi to być miód ekologiczny, ze sprawdzonej pasieki. Kupując miody z niepewnego źródła możemy natrafić na produkt, który nie wiele będzie miał wspólnego z produktem, jaki dostarczają nam pszczoły.

Artykuł stworzony przy współpracy z serwisem – chwilaprzerwy.pl

 

 

Czytaj też:

> Postaw na piękno i witalność dzięki SkyClinic

> Miód gryczany: Cudowny eliksir prosto z natury

Popularne artykuły

Exit mobile version