Jabłka to owoce znane na całym świecie, na wszystkich kontynentach. Największa ich produkcja jest w Chinach, Stanach Zjednoczonych, Turcji i Polsce. Polska jest na 4 miejscu, to ogromny rynek zbytu, wyróżniający się na tle innych krajów Europy. Jabłka są znane i lubiane na wszystkich kontynentach. Zjadane są pod wieloma postaciami: na surowo, pieczone, duszone, w postaci musu, soku, syropu.
Jabłka znakomicie nadają się także na zimowe przetwory, kompoty oraz jako dodatek do ciast, ciasteczek i deserów. Łatwo się przechowują, mogą długo leżakować w spiżarniach czy chłodniach. Jabłka lubią prawie wszyscy. Jest bardzo wiele odmian jabłek, dlatego każdy może dobrać do siebie ten jeden wyjątkowy, ulubiony smak.
Jabłka są także łatwe w transporcie, nie gniotą się tak jak np.: banany i nie wymagają dodatkowych akcesoriów do jedzenia, jak np. kiwi (nóż, łyżeczka). Dlatego też towarzyszą nam wszędzie: w domu, w pracy, na wyjazdach.
Czy jabłkami można się objadać do woli ?
Niektórzy spytają ile kalorii mają jabłka ? Jest to istotna kwestia dla osób na diecie odchudzającej, dla diabetyków i innych osób szczególnie dbających o linię i zdrowie. W obecnych czasach bardzo dużo miejsca w środkach masowego przekazu, Internecie, szkołach poświęca się odpowiedniemu odżywianiu.
Dzisiaj wiemy, że to klucz do zdrowia, ładnej sylwetki i dobrej sprawności psychoruchowej organizmu. Dlatego niektóre osoby zanim sięgną po jabłko, będą chciały dowiedzieć się, ile jabłko ma kalorii i jakie ma wartości odżywcze ważne dla naszego organizmu ?
Średniej wielkości jabłko (około100 g) to 46 kcal, 0,4 g białka, 0,8 g tłuszczu, 12 g węglowodanów i 2,0 g błonnika pokarmowego. Jabłka zawierają głównie węglowodany, które są podstawowym źródłem energii dla każdego człowieka. Zjedzenie takiego węglowodanu złożonego, zabezpiecza nas przed nagłymi spadkami i wzrostami cukrów.
To znakomita przekąska i produkt o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu nie następują gwałtowne wyrzuty insuliny w organizmie, a poziom cukru wolno się podnosi. Indeks glikemiczny posiłków jest szczególnie ważny dla diabetyków, którzy często nie tylko liczą kalorie, ale i wymienniki węglowodanowe i czuwają nad właściwym doborem, jedzonych posiłków.
Jabłko to także źródło błonnika, który przyspiesza metabolizm komórkowy, dlatego powinny go spożywać osoby, chcące zredukować wagę. To także źródło witamin, głównie witaminy C, która odgrywa bardzo ważną rolę we wzmocnieniu odporności organizmu oraz w metabolizmie lipidów, co jest ważne w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca. Witamina C to również ważny antyutleniacz, który usuwa wolne rodniki i zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej.
Jabłka to znakomita, zdrowa przekąska, zaspokajająca pierwszy głód, ale także dająca wiele szczególnych wartości odżywczych. Należy je jeść często, ale nie w bardzo dużych ilościach. Nie można zapominać także o nieocenionej roli warzyw i innych produktów. Tylko zróżnicowana i pełnowartościowa dieta, daje właściwe efekty: unormowanie wagi, wyższy stopień energii życiowej, lepszą odporność i koncentrację, wyższą sprawność fizyczną i umysłową oraz mniejsze ryzyko wystąpienia raka i innych chorób układu krążeniowego, immunologicznego i pokarmowego.