„Pierogi na sto sposobów” – pod takim hasłem w niedzielę, 15 lipca na Rynku w Rakowie odbył się konkurs kulinarny na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Imprezie towarzyszył XV Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych. W kulinarnych zmaganiach wzięło udział blisko czterdzieści uczestników (kół, stowarzyszeń i osób indywidualnych). Uczestnicy imprezy mieli okazję skosztować kilkudziesięciu rodzajów pierogów Dominowały pierogi z mięsem, serem kapustą, grzybami i owocami. Do najbardziej wyszukanych można zaliczyć pierogi z brokułami, botwiną czy kapustą japońską.
11. Najlepszą Potrawą Powiatu Kieleckiego zostały „Pierożkowe sakiewki z sosem grzybowym” przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Skorzeszyce z gminy Górno. Panie Aldona Wolska i Barbara Stępień, które reprezentowały KGW Skorzeszyce, nie kryły zadowolenia i szczęścia ze zwycięstwa.
Drugie miejsce zajęła Halina Talar za nie tylko smaczne, ale i piękne pierogi zawijane z kiszoną kapustą. Zdobywcami trzeciego miejsca zostało zaś Stowarzyszenie “Działam dla Gminy Bieliny” ze swoją potrawą – pierogami z botwiną.
Wydarzeniu towarzyszył Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych, w którym udział wzięło osiem zespołów. Były to: Kapela z Rykoszyna, Kapela Łysogórska, Kapela Sióstr Piotrowicz, Kapela z Kakonina, Kapela Bielińska, Kapela Leśnianie, Kapela Świętokrzyskie Jodły oraz Kapela Modrzewianie.
Źródło: Starostwo Powiatowe w Kielcach