Wiadomości z regionu

Karp symbolem wigilii. Świętokrzyskie jest potentatem w hodowli tej ryby

Opublikowano

-

Zdjęcie ilustracyjne fot. pixabay / CC0 Creative Commons

Karp wciąż dominuje na wigilijnych stołach stanowiąc podstawę do sporządzenia wielu dań. Województwo świętokrzyskie od wielu lat jest potentatem w hodowli tej ryby. Urząd Marszałkowski w Kielcach przypomina, że na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wśród 92 produktów pochodzących z województwa świętokrzyskiego znajduje się aż pięć karpi.

To: „Rytwiański karp”, „Karp z Rudy Malenieckiej”, „Karp Małyszyński”, „Karp z Oksy” , “Karp z Wójczy” i „Rytwiański Karp w Galarecie”. Urzędnicy przekonują, że na tę listę wpisane zostały  nieprzypadkowo. Z ich wspaniałym smakiem może bowiem konkurować niewiele polskich ryb.

W Rytwianach w powiecie staszowskim hodowla karpia ugruntowana jest ponad 100-letnią tradycją. Stawy rybne zostały założone na przełomie XIX i XX wieku przez Radziwiłłów, a hodowle karpi rozwinęły się na dobre w latach dwudziestych ubiegłego stulecia. Dzięki rozwiniętej hodowli karpia, na terenie gminy powstawały na jego bazie przeróżne potrawy przygotowywane przez gospodynie, a ich przepisy rozpowszechniane były przez koła gospodyń wiejskich czy stowarzyszenia.

Obecnie popularną na tych terenach potrawą jest karp rytwiański w galarecie, którego przygotowanie rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia i umycia ryby. Następnie rybę lekko solimy i nacieramy przyprawami. Tak przygotowany zostawiamy w chłodnym miejscu do dnia następnego. Suszone śliwki oraz rodzynki moczymy w ciepłej wodzie, zaś warzywa takie jak cebula (zalewana gorącą wodą), marchew, seler, pietruszka dokładnie oczyszczamy. Do wody z cebulą oraz przyprawami dodajemy warzywa i wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu. Następnie do tego wywaru dodajemy karpia pokrojonego w dzwonka i gotujemy przez około 20 minut. Na koniec warzywa wraz z odpowiednio ułożonym karpiem zalewane są specjalnie przygotowaną galaretą.

 

Źródło: Urząd Marszałkowski / swietokrzyskie.pro



Popularne artykuły

Exit mobile version