O tym, jakie potrawy królowały i królują jesienią w kuchni i co działo się w domach w okresie poprzedzającym zimę, będzie można przekonać się już w niedzielę, 23 września, w Parku Etnograficznym w Tokarni. Podczas, imprezy plenerowej „Smaki jesieni” nie zabraknie smacznych dań, konkursów, warsztatów i pokazów dawnych tradycji.
W programie znalazły się pokazy kiszenia kapusty, efektowna prezentacja darcia pierza oraz przędzenia na przęślicy, a także degustacje potraw polskich, wiejskich z silnym akcentem w postaci darów jesieni. Zapłoną trzy ogniska, w których będzie można piec ziemniaki.
Bloger kulinarny Max Przybylski ugotuje zupę z dyni i gruszek z korzennymi przyprawami, natomiast Aleksander Imosa, pracownik Muzeum Wsi Kieleckiej, przygotuje podpłomyki z domowym masłem. Natur-Vit częstować będzie jesiennymi herbatkami owocowymi. Zaplanowano też warsztaty tworzenia jesiennych bukietów z wrzosów i liści kukurydzy, biżuterii z jarzębiny, czy wyrobu świec. Najmłodsi będą mogli stworzyć ludziki z kasztanów i żołędzi.
Lista atrakcji będzie dłuższa
Imprezę współorganizuje Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, który przygotował nie lada atrakcję. – Postanowiliśmy pozostawić w skansenie trwały ślad z okazji 20-lecia województwa świętokrzyskiego. Będzie to sad ze starymi odmianami drzew owocowych. Zorganizujemy też szereg konkursów dla publiczności, m.in. sprawdzający wiedzę o regionie. Wystawców zachęcamy do wystartowania w rywalizacji o miano najpiękniejszego stoiska w jesiennej stylizacji – nadmienia Jacek Kowlaczyk, dyrektor Departamentu Promocji, Edukacji, Kultury, Sportu i Turystyki w Urzędzie Marszałkowskim.
„Smakom jesieni” towarzyszyć będzie również prezentacja tradycji związanych z żydowskim świętem Sukot (Święto Namiotów). Agnieszka Dziarmaga, kierownik „Świętokrzyskiego Sztetla”, wyjaśnia, że ludność żydowska przez setki lat była częścią społeczności polskiej i wniosła wiele w kulturę, obyczaje, historię. – To dziedzictwo, o którym się przez długi czas nie mówiło. Należy przywrócić pamięć o bogatej tradycji, która stanowi istotny element dziejów Polski. „Świętokrzyski Sztetl” przypomni zwyczaje święta Sukot, które przypada na przełomie września i października. To odpowiednik naszych polskich dożynek – wyjaśnia Agnieszka Dziarmaga.
Zgodnie z pradawnym rytuałem zbudowany i ozdobiony będzie szałas,a gościom serwowane będą potrawy żydowskie, które są doskonale znane w naszej kuchni – placki ziemniaczane, strudel jabłkowy, gołąbki (holiszki), wołowina na wiele sposobów, czulent i pierogi.
Dodatkowo panie będą mogły zadbać o swoje zdrowie korzystając z oferty badań profilaktycznych Świętokrzyskiego Centrum Onkologii w Kielcach.
O oprawę artystyczną zadbają m.in.: Kapela Świętokrzyska, Kapela z Sędziszowa Edwarda Goli, Kapela Ludowa Działoszacy Adama Kocerby. Gwiazdą wieczoru będzie grupa After Party.
Początek niedzielnego wydarzenia o godzinie 11 w skansenie w Tokarni. Dojazd do Parku Etnograficznego jest możliwy również autobusami linii specjalnej „T” kursującej z ulicy Żytniej w Kielcach,