Lifestyle

Sprawdź dlaczego warto spożywać świeże ryby!

Opublikowano

-

Panuje powszechne przekonanie, że świeże ryby są źródłem wielu cennych składników odżywczych, dlatego powinny być regularnie spożywane. Czy tak jest w rzeczywistości? Dlaczego warto je włączyć do jadłospisu i jakie gatunki ryb są szczególnie polecane, a których należy unikać? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego dzisiejszego artykułu!

Dlaczego świeże ryby są zdrowe?

Ryby przede wszystkim są jednym z podstawowych źródeł kwasów omega-3, które obok kwasów omega-6 są niezwykle ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Powinny być uwzględniane w codziennym jadłospisie z kilku ważnych powodów, gdyż m.in.:

– wpływają na właściwą pracę układu krążenia,

– zapobiegają powstawaniu nadciśnienia,

– działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie,

– obniżają poziom tzw. złego cholesterolu, zwiększając ilość dobrego,

– poprawiają ogólną odporność organizmu,

– wykazują działania mające na celu wsparcie funkcjonowania układu nerwowego,

– wspierają układ odpornościowy,

– korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację,

– zwiększają produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia,

– przyśpieszają przemianę materii i zmniejszają apetyt, przez co są pomocne w procesie odchudzania.

W rybach znajdują się także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, przede wszystkim A i D. Pierwsza z nich odpowiada za utrzymanie prawidłowego widzenia oraz kondycję skóry. Z kolei witamina D jest niezbędna dla zdrowych zębów i kości. Co więcej, wspiera kondycję organizmu. Ma duże znaczenie w rozwoju najmłodszych, dlatego warto serwować im spore ilości ryb będących źródłem wielu dobroczynnych składników.

Jakie świeże ryby warto spożywać?

Warto mieć na uwadze, że nie wszystkie ryby są tak samo zdrowe. Nie powinno się spożywać ryb z hodowli, w których wykorzystywane są antybiotyki lub pestycydy. Należą do nich m.in. tilapia oraz panga. Nie jest zalecane częste spożycie śledzi bałtyckich, które zawierają największą ilość polichlorowanych bifenyli spośród wszystkich ryb morskich.

Jakie zatem świeże ryby warto włączyć do jadłospisu? Są to m.in.:

– sandacz,

– szczupak,

– dorsz,

– okoń,

– halibut,

– flądra,

– węgorz,

– makrela,

– pstrąg tęczowy.

Polecane są także ryby karpiowate, czyli karp, lin, leszcz oraz karaś. Warto regularnie odwiedzać sklep internetowy https://strefa-zdrowia.eu/, który w swoim asortymencie posiada świeże ryby w różnym wydaniu. W tym miejscu kupisz również wiele innych produktów, które mogą być niezbędne w Twoim domu, a przede wszystkim w kuchni.

 

Popularne artykuły

Exit mobile version