Lifestyle

Przetworzona żywność – jakie są jej wady

Opublikowano

-

Dzisiaj bardzo dużo mówi się o przetworzonej żywności. W społeczeństwie wzrasta świadomość odnośnie jej szkodliwości. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że jej spożywanie może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji nie tylko fizycznych, ale również zdrowotnych. Warto zainteresować się żywnością naturalną, dzięki której będziemy cieszyć się m.in. piękną sylwetką. Jakie są wady żywności przetworzonej?



Za dużo jedzenia

Im więcej jemy żywności przetworzonej, tym jeszcze więcej chcemy jej spożywać. Prawda jest taka, że skład żywności, która zawiera w sobie wiele chemicznych ulepszaczy sprawia, iż apetyty wzrasta – co tak naprawdę nie jest dobre. Człowiek już się najadł, ale chciałby jeszcze więcej i więcej. Nie jest to dobre – w szczególności, jeżeli mamy do czynienia z cukrami i tłuszczami, które odkładają się w naszych organizmach pod postacią zbędnych kilogramów. Należy więc unikać takich produktów spożywczych, jeżeli ktoś nie chce zaszkodzić sobie i swojej własnej sylwetce.

Błonnik dla zdrowia

W dzisiejszych czasach bardzo dużo mówi się o zaletach spożywania błonnika. Niektórzy specjaliści zalecają dodatkowe wprowadzenie błonnika do poszczególnych dań. Nie jest to trudne, ponieważ dzisiaj można otrzymać z łatwością sproszkowaną wersję błonnika łatwą do rozpuszczenia. Żywność przetworzona zawiera zbyt małe ilości błonnika, który poprawia m.in. metabolizm i sprawia, że organizm ludzki spala jeszcze większą ilość kalorii. Człowiek każdego dnia powinien spożywać około 30 g błonnika. Żywność przetworzona nie zapewnia nam takiej ilości. Dlatego warto omijać takie produkty spożywcze i wybrać coś z większą ilością błonnika, który korzystnie wpływa na florę bakteryjną, pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Błonnik sprawia także, że ryzyko zachorowania na miażdżycę jest jeszcze niższe.

Za dużo ilość tłuszczów

W powszechnie dostępnej żywności przetworzonej znajduje się zbyt duża ilość szkodliwych tłuszczów. Przede wszystkim mówi się tutaj o niezdrowych kwasach tłuszczowych omega-6, które co prawda wydłużają żywotność poszczególnych produktów spożywczych, ale są szkodliwe dla organizmu człowieka. Żywność przetworzona zawiera także tłuszcze trans, które powodują szybszy rozwój wielu chorób, jak np. nowotwór, cukrzyca, udar, zawał. Według badań tłuszcze trans powodują także obniżenie płodności – zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Lekarze alarmują, że codzienne spożycie takich produktów powinno być minimalne, a nawet zerowe. Warto więc zwracać uwagę na to co znajduje się na naszych talerzach, aby zachować zdrowie jak najdłużej w doskonałym stanie.

Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl

 

Popularne artykuły

Exit mobile version