Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia filiżanki gorącej kawy. Najlepiej, by była ona jak najwyższej jakości – świeżo zmielona i odpowiednio zaparzona. Nie ukrywajmy jednak, że sekret wyśmienitej kawy tkwi przede wszystkim w jej ziarnach. Za najlepsze uważa się te pochodzące z Włoch. Kubek wypełniony tym aromatycznym napojem postawi Cię na nogi nawet w wyjątkowo ciężki poranek. Czy wiedziałeś jednak, że włoska kawa może być wykorzystana również do zrobienia pysznych deserów? W naszym dzisiejszym artykule poznasz dwa przepisy na kawowe słodkości prosto ze słonecznej Italii!
Tiramisu – klasyka gatunku
Tiramisu chyba nie da się nie lubić. Ten słynny deser składa się z biszkoptów zanurzonych w mocnej kawie i likieru amaretto oraz masy, której podstawą jest kremowy serek mascarpone. Z całą pewnością możemy stwierdzić, że tiramisu już na stałe zagościło na stołach w całej Europie. Dlaczego więc i Ty nie miałbyś przygotować tego włoskiego przysmaku? Potrzebne Ci do tego będą:
– 350 ml mocnej kawy – może być to espresso lub kawa zaparzona z już zmielonych ziaren – najlepiej tych włoskich – znajdziesz je chociażby w ofercie e-sklepu https://clickitalia.pl/pl/c/Kawa-i-akcesoria/47,
– 300 g podłużnych biszkoptów,
– 25 ml likieru amaretto,
– 2 całe jajka,
– 2 żółtka,
– 500 g mascarpone,
– 70 g cukru pudru,
– gorzkie kakao.
Na początku oddziel żółtka od białek. Wszystkie potrzebne żółtka należy następnie ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Potem delikatnie dodawaj po łyżce mascarpone, aż uzyskasz jednolitą masę. Białka ubij na sztywną pianę i po trochę dodawaj do masy z żółtek i serka, mieszając delikatnie. Użyj do tego szpatułki. Zaparzoną kawę należy połączyć z likierem, a następnie zamoczyć w tak powstałej mieszaninie przygotowane wcześniej biszkopty. Najlepiej będzie, jeśli ułożysz je w kwadratowym naczyniu lub pucharkach. Na nasączone ciastka na koniec trzeba rozłożyć równomiernie masę, a potem posypać całość gorzkim kakao. Biszkopty i krem możesz też ułożyć warstwowo w kombinacji: biszkopty – masa – biszkopty – masa. Deser koniecznie powinien chłodzić się w lodówce co najmniej przez kilka godzin.
Caffe Affogato – włoska kawa w roli głównej
Lody i kawa – czy może być coś lepszego? Włosi doskonale zdają sobie sprawę z tego, że nie i dlatego zawdzięczamy im pyszny deser Caffe Affogato. Jest on też banalny w wykonaniu. Wystarczy, że wcześniej przygotujesz ulubione espresso lub mocną kawę, które możesz schłodzić lub nie. Następnie do szklanki dodajesz gałkę lodów waniliowych, polewasz syropem karmelowym i posypujesz wiórkami czekoladowymi. Widzisz, jakie to proste?
Czytaj też:
> Barista od podstaw – jak rozpocząć karierę w świecie kawy?