Istnieje zaskakująco wiele zawodów, w których niezbędne jest noszenie foliowej odzieży ochronnej. Zaliczamy do niej przede wszystkim jednorazowe fartuchy, ale też czepki z gumką, rękawiczki i ochraniacze na obuwie. Wymienione elementy bardzo skutecznie zabezpieczają ubranie użytkownika przed wszelkiego rodzaju zabrudzeniami i szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, a dodatkowo gwarantują optymalną sterylność.
Lekkość to nie jedyna zaleta
Odzież ochronna wykonana z folii jest powszechnie stosowana ze względów zarówno sanitarnych, jak i technologicznych. Zawsze powinna posiadać specjalny atest potwierdzający przydatność do eksploatacji. Jej podstawowy atut to oczywiście ponadprzeciętna lekkość, wpływająca bezpośrednio na wysoki komfort realizowania dowolnych obowiązków. Na uwagę zasługuje również długi okres ważności (folia nie kurczy się ani nie niszczy wraz z upływem czasu), możliwość wyrzucenia bez konieczności naprawiania czy konserwowania oraz łatwość utylizacji.
Warto jeszcze z pewnością wspomnieć o niskim koszcie zakupu – za fartuch zapłacimy od kilku do kilkunastu złotych, natomiast za pojedynczy ochraniacz na buty zaledwie kilkadziesiąt groszy. Najlepiej postawić na odzież wyprodukowaną z folii LDPE, gdyż materiał ten łączy w sobie sporą elastyczność z dużą wytrzymałością na uszkodzenia (przebicie, przerwanie).
Branża spożywcza wymaga maksymalnej higieny
Omawiana odzież doskonale sprawdza się zwłaszcza w tych sektorach gospodarki, gdzie priorytet stanowi efektywna ochrona przed zabrudzeniami, wilgocią, kurzem, pyłem, groźnymi drobnoustrojami i wysoką bądź niską temperaturą. Nie dziwi zatem fakt, że fartuchy, czepki i inne elementy foliowe są codziennie wykorzystywane w zakładach przemysłowych wytwarzających i obrabiających żywność (masarnie, rzeźnie, mleczarnie, sortownie owoców, rozlewnie soków, fabryki czekolady itp.), a także placówkach handlowych oferujących klientom rozmaite wyroby mięsne (sklepy osiedlowe, supermarkety, hipermarkety). Pozostałe istotne miejsca to m.in. bary szybkiej obsługi, bary mleczne, mobilne punkty gastronomiczne na kołach, stacjonarne restauracje, stołówki pracownicze, cukiernie oraz piekarnie. Podsumowując, jednorazowa odzież ochronna okazuje się nieoceniona w przypadku częstego, bezpośredniego kontaktu z produktami przeznaczonymi do jedzenia.
Pozostałe gałęzie przemysłu
Fartuchy, czepki i ochraniacze foliowe są bez wątpienia niezbędne w szpitalach, gabinetach lekarskich i stomatologicznych, przychodniach, ambulatoriach, a także innych placówkach medycznych. Bez nich nie byłoby bowiem możliwe przeprowadzenie jakiegokolwiek zabiegu wymagającego pełnej sterylności (np. chirurgicznego, dentystycznego). Poza tym niezmiernie przydają się w salonach fryzjerskich, zakładach kosmetycznych i gabinetach medycyny estetycznej – służą tam do zabezpieczania pracowników oraz klientów przed zachlapaniem lub zabrudzeniem różnego rodzaju substancjami chemicznymi. Jak by tego było mało, wskazane części garderoby noszą powszechnie sprzątacze, konserwatorzy maszyn, pracownicy remontowo-budowlani, mechanicy samochodowi, lakiernicy, a nawet magazynierzy.
Czytaj też:
> Robocze rękawice – niezwykle ważny element odzieży ochronnej