Popularna pokrzywa, która jest stałym elementem ogródków, działek i terenów zielonych przez wielu uważana jest za niepotrzebny chwast. Laicy sądzą, że rośnie wszędzie, nie przynosząc żadnego pożytku. Dorośli wspominają ją czasem jako niechlubny symbol dzieciństwa spędzonego u babci na wsi, gdy biegało się po okolicznych zaroślach i przyjmowało bezlitosne ciosy zadawane przez rośliny parzące nogi, i ręce.
Rzeczywiście zawarty w pokrzywie kwas mrówkowy ma właściwości podrażniające skórę. To z pewnością nie przysparza pokrzywie wielu fanów. Niemniej jednak roślina ta ma zdecydowanie więcej zalet niż wad. Niewiele osób o tym wie, ale w ogrodzie za sprawą pokrzywy można zdziałać cuda.
Pokrzywa jako roślina wskaźnikowa
Gospodarze i hodowcy roślin powinni cieszyć się, jeśli ich grunty obficie porasta pokrzywa. Występuje ona bowiem na glebach wyjątkowo żyznych, które idealne nadają się pod uprawy. Pokrzywa wskazuje na ziemię doskonałej jakości oraz bogatą w cenny azot. Występowanie tej rośliny może być wskazówką, że w danym miejscu warto siać różnego rodzaju nasiona, ponieważ dadzą one zadowalający plon. W miejscach o dużym zagęszczeniu pokrzyw przyjmą się na pewno samodzielnie pielęgnowane warzywa. Dlatego też lepiej nie usuwać całkowicie pokrzyw z ogródka, jeśli nie jest to absolutnie konieczne. Wpłyną one pozytywnie na rosnące wokół inne rośliny, które będą należycie chronione dzięki składnikom odżywczym znajdującym się w pokrzywach. Parzące rośliny zawierają wiele witamin (A, C, K i witaminy z grupy B), makro – i mikroelementów (np. fosfor, potas, mangan, magnez, wapń, cynk, itp.), kwasów organicznych, chlorofilu, enzymów, czy karotenu. Wszystko to sprawia, że pokrzywa posiada niezwykłe właściwości i nie powinna być traktowana jako zielony intruz w naszym ogrodzie.
Nawozy i preparaty odżywcze z pokrzywy
Zerwane liście pokrzywy można stosować jako nietypowe podłoże do ściółkowania roślin. W takiej konfiguracji składniki odżywcze z liści przenikają do struktury gleby, sprawiając, że jest ona bardziej chłonna i płodna. Nawóz wykonany z pokrzywy nadaje się do pielęgnacji pomidorów. Warzywa rosną dorodne i soczyste. Z pokrzywy wytwarza się praktyczne wyciągi i wywary, które służą ochronie roślin porastających naszą działkę, lub ogród. Takie preparaty powstałe z liści pokrzywy zalanych wodą można wykorzystać, jako środki bakteriobójcze i odstraszające insekty zjadające rośliny. Są one skuteczne w walce z mszycami, a także zapobiegają takim chorobom roślin, jak mączniak, pleśń szara bądź chloroza.
Pomysłowy gnojownik
Dobrze przygotowany kompost pozwala zwiększyć efektywność swoich upraw działkowych i ogrodowych. Z ziela pokrzywy wykonuje się zatem użyteczny nawóz do roślin kwitnących i owocowych, oraz warzyw. Gnojówka z pokrzywy powstaje w wyniku fermentacji młodych liści, co zajmuje ok. 2-3 tygodnie. Przed zastosowaniem nawóz powinien zostać rozcieńczony wodą. Kompost pokrzywowy sprawdza się świetnie w przypadku pomidorów, ogórków, selera oraz kapusty).
Inne sposoby wykorzystania pokrzywy
Pokrzywa, wbrew obiegowym opiniom, znajduje liczne zastosowania na terenach działkowych i uprawnych. Oprócz wymienionych sposobów na jej kreatywne wykorzystanie, istnieje jeszcze szereg innych możliwości. Wysokie pokrzywy zaścielające teren przy ogrodzeniu w ogrodzie lub sadzie skutecznie odstraszą nieproszonych gości, którzy chcieliby się poczęstować cudzymi owocami. Ponadto, na liściach pokrzyw rozwijają się niektóre owady, jak np. motyle rusałki, co dla miłośników motyli oraz bacznych obserwatorów przyrody stanowi nie lada gratkę. Nie warto bezmyślnie niszczyć pokrzyw, gdyż spełniają one bardzo istotne funkcje w naszym najbliższym otoczeniu.
Autor artykułu Publikacja artykułu we współpracy z firmą Target – wiodącym producentem produktów do pielęgnacji ogrodu.