Dom i ogród

Mączniak prawdziwy a mączniak rzekomy – różnice

Opublikowano

-

Mączniak prawdziwy oraz mączniak rzekomy to jeden z najbardziej powszechnych chorób grzybowych, które pojawiają się na szerokiej gamie roślin. Są to zarówno gatunki ozdobne jak i jadalne.

Rozpoznanie mączniaka na roślinach

W przypadku roślin jadalnych może dojść do porażenia plonu, a tym samym zmniejszenia jego jakości oraz ilości. Wynika to ze zmniejszonej powierzchni asymilacyjnej liścia, co z kolei prowadzi do osłabienia wzrostu roślin. Występowanie mączniaków nasila się w przypadku wysokiej temperatury oraz bardzo dużej wilgotności powietrza. Dlatego najbardziej intensywnie mączniaki prawdziwy i rzekomy rozwijają się w czasie upalnego i wilgotnego lata. Niestety choroby te często są bagatelizowane i pozostawiane bez interwencji. Zarodniki grzybów są w stanie zimować na opadłych częściach roślin, przez co w przyszłym sezonie ogrodniczym mogą pojawić się ponownie z istotnym nasileniem.



Rozpoznanie mączniaka prawdziwego

Mączniaka prawdziwego wywołuje kilka patogenów. Choroba atakuje bardzo wiele roślin ozdobnych oraz warzyw, jednak jej objawy oraz sposób zwalczania są bardzo podobne. Mączniak prawdziwy jest w stanie porazić wszystkie części roślin. Są to zarówno łodygi, liście, kwiaty, a także owoce. Jednak choroba jest najbardziej widoczna na blaszkach liściowych, zwłaszcza na górnej części. Z łatwością można rozpoznać mączniaka prawdziwego ze względu na charakterystyczne zabarwienie liści, które wyglądają jakby były posypane mąką. Jednak jest to skupisko grzybni oraz zarodników. Początkowa faza rozwoju patogenu jest stosunkowo łatwa do usunięcia. Jednak mączniak bardzo szybko się rozwija i z czasem może pokrywać nawet całą powierzchnię rośliny. Z upływem czasu porażone liście oraz części roślin brunatnieją, a następnie opadają. Łodygi zawierają i rośliny przestaję się rozwijać. Konsekwencją może być obumarcie.

Zwalczanie mączniaka prawdziwego i rzekomego

Aby skutecznie ograniczyć występowanie mączników na roślinach, można zwalczać je w początkowym stadium. W tym celu warto wykorzystać preparaty ekologiczne. Dostępne są zarówno gotowe produkty jak i takie, które można przygotować samodzielnie. Jednak przy zaawansowanym porażeniu rośliny chorobą należy sięgnąć po specjalistyczne środki chemiczne z zakresu ochrony roślin. Substancje dobrane są pod kątem rodzaju uprawy. Najczęściej konieczne jest przeprowadzenie dwóch lub trzech zabiegów w odstępach kilku dni. Można także działać zapobiegawczo wykorzystując fungicydy profilaktycznie, zwłaszcza w przypadku roślin jadalnych i warzyw. Natomiast początkową fazę mączniaka rzekomego i mączniaka właściwego zatrzymać można przez stosowanie gnojówki z pokrzywy lub wyciągu z pokrzywy.

Rozpoznanie mączniaka rzekomego

Mączniak rzekomy może być wywoływany przez bardzo różne patogeny chorobotwórcze oraz grzyby. Jednak początkowe objawy są dużo mniej charakterystyczne aniżeli te, które występują w przypadku mączniaka prawdziwego. Początkowo porażenie mączniakiem rzekomym może być pomylone z plamistością liści, a także innymi chorobami. Czasem mylone jest także z brakiem składników pokarmowych lub nawet poparzeniem. Na liściach pojawiają się drobne przebarwienia, które mogą być żółte lub brązowe. Bez podjęcia leczenia przebarwienia te zlewają się. Natomiast w późniejszym czasie na dolnej stronie blaszek liściowych zauważyć można charakterystyczny nalot. Wówczas liście zaczynają żółknąć oraz opadają. Natomiast patogen mączniaka rzekomego przenosi się na inne części rośliny, na przykład pąki lub kwiaty i łodygi.

Autor
Publikacja powstała przy współpracy z portalem ogrodniczym Ogarnij Ogród. Jednym z największych portali ogrodniczych w Polsce.

 

Popularne artykuły

Exit mobile version