Dom i ogród

Jak wzbogacić kolację wigilijną stosując tradycyjne włoskie specjały?

Opublikowano

-

Dla Włochów Boże Narodzenie to wyjątkowy i bardzo szczególny czas, nie tylko pod względem zacieśniania więzi rodzinnych, ale również i przygotowywania smakołyków. Czy można przenieść włoskie świąteczne aromaty do Polski? Jak przygotować urozmaicone wigilijne potrawy używając tradycyjnych specjałów wprost z Italii?

Wigilia po włosku

Włoska wigilia nieco się różni od tej polskiej. We Włoszech tradycyjna kolacja składa się z 13 potraw (składających się głównie z ryb, warzyw i owoców morza), które podobnie jak w Polsce nie zawierają mięsa.

Z założenia włoska wigilijna kolacja ma być smaczna, ale i lekka. Dlatego też na stole pojawia się mnóstwo sałatek, dużą popularnością cieszą się również sardele z chlebem z oliwą. Na wieczerzy nie brakuje również koktajli krewetkowych, placuszków z serem owczym, skorupiaków w sosie beszamelowym, szczupaka czy wędzonego łososia. Jako że to kolacja po włosku, to z oczywistych względów nie mogło zabraknąć makaronów z różnymi gatunkami ryb.

Włoskie dodatki na polskiej kolacji wigilijnej

Tradycyjna polska kolacja wigilijna wcale nie musi być nudna i ciężkostrawna. Można nadać jej lekkości i wyjątkowego aromatu poprzez dodanie tradycyjnych włoskich specjałów w postaci oliwy, octu, sosu czy oliwek. Na deser doskonale sprawdzi się prawdziwa włoska czekolada (podawana samodzielnie lub jako dodatek) czy aromatyczna kawa wprost z Sycylii. Najszersze zastosowanie w przygotowaniu potraw wigilijnych z włoską nutą będzie miała prawdziwa oliwa oraz ocet (winny lub balsamiczny). Oba produkty wytwarzane są wyłącznie z najlepszych składników, z upraw pozbawionych pestycydów i innych szkodliwych chemicznych dodatków, czemu zawdzięczają swój wyjątkowy smak i aromat, co przekłada się na przygotowywane przy ich pomocy potrawy.

Prawdziwa czekolada wprost z Sycylii sprawdzi się jako prezent, samodzielny deser lub dodatek do ciast czy innych przysmaków. Czekolada ma bardzo różne smaki, jest delikatna i wyjątkowa. Po obfitej kolacji na rozbudzenie umysłu przyda się dobra kawa w ziarnach. Świeżo zmielona będzie miała wyjątkowe walory smakowe, a także pobudzi po dość ciężkiej polskiej wieczerzy. Zachwyci nie tylko swoim wyjątkowym, bardzo wyrazistym smakiem i aromatem. Ciekawym dodatkiem do potraw wigilijnych mogą być również oliwki Taggiasche w solance, charakteryzujące się wyjątkowym, słodkim smakiem.

Tradycyjne Włoskie Specjały
Wigilia po włosku? Sprawdź produkty kuchni włoskiej na Bonaj.pl

 

Popularne artykuły

Exit mobile version