15 września to w kalendarzu świąt nietypowych… Dzień Majonezu Kieleckiego. PSS Społem na swojej stronie internetowej zaprezentował kilka przepisów na dania, które można przygotować na bazie tego produktu. Zobaczcie najciekawsze, które dla Was wybraliśmy.
MAJONEZOWA BABKA Z KANDYZOWANYMI SKÓRKAMI
SKŁADNIKI
– 1 szklanka mąki pszennej
– 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 4 jajka
– szczypta soli
– 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
– 6 łyżek Majonezu Kieleckiego
– 3/4 szklanki cukru
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– skórka starta z 1 limonki
– ok. 50 g kandyzowanej skórki
DO OZDOBY
– lukier
– kandyzowane skórki
– jadalne kwiatki
1. Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy z małą szczyptą soli. Następnie stopniowo wsypujemy oba rodzaje cukru, miksując. Kolejno powoli dodajemy żółtka jaj, miksujemy. Na koniec dodajemy majonez i startą skórkę z limonki, miksujemy do połączenia składników.
2. Odkładamy mikser. Do wymiksowanych składników dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i kandyzowaną skórkę. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników.
3. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Czas pieczenia (około 40-45 minut).
4. Po wystudzeniu babkę wyciągamy z formy, lukrujemy i zdobimy skórką cytronu i jadalnymi kwiatkami.
1. Prostokątną foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik ustaw i nagrzej do 180 stopni.2. Ubij w misce białko na sztywno, następnie dodawaj stopniowo cukier i żółtko.
3. Kakao, mąkę, przyprawę do piernika i sodę przesiej na drobnym sitku. Po przesianiu dodaj wcześniej przygotowaną masę oraz jogurt.
4. Teraz dodaj Majonez Kielecki, wybrany dżem i dobrze utrzyj całość, którą przelej do formy.
5. Ciasto piecz przez ok. jedną godzinę. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto będzie gotowe.
6. Po przestygnięciu przekrój ciasto na dwa lub trzy blaty i przesmaruj dżemem, również po wierzchu.
7. Przygotuj polewę:
– Margarynę przełóż do rondelka i stop na małym ogniu.
– Wsyp cukier puder i powoli mieszaj. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, dosyp kakao, wymieszaj i wlej gorącą wodę.
– Całość mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.
– Po doprowadzeniu do wrzenia, ostudź polewę do lekkiego zastygnięcia.
8. Ostudzoną polewą posmaruj dokładnie wierzch i boki piernika. Całość udekoruj pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałów.
1. Selera odsącz z zalewy i odrobinę posiekaj, aby wiórki nie były zbyt długie.
2. Jajka ugotuj na twardo i po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę.
3. Kukurydzę odsącz z zalewy.
4. Ogórki pokrój w kosteczkę.
5. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj.
6. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
7. Wszystkie składniki sałatki wrzuć do miski, dodaj kilka łyżek MAJONEZU KIELECKIEGO, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
8. Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry ok. ½ cm. Posól i odstaw na około 1 godz. aby puścił sok i dzięki temu pozbył się goryczki. Następnie na odrobinie oleju przesmaż każdy plaster z obydwu stron i po zdjęciu z patelni odsącz na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Bakłażana pozostaw do całkowitego wystudzenia.
9.Na zimne plastry bakłażana nałóż porcję sałatki i zawiń w ruloniki. Przewiąż szczypiorkiem.
10. Do ozdoby użyj orzechów, jajka i świeżych gałązek melisy.
ROLADA SEROWO – DROBIOWA Z MAJONEZEM
SKŁADNIKI
– 250 g żółtego sera
– 2 duże jajka
– 3 łyzki Majonezu Kieleckiego
– 650 g mielonej piersi z kurczaka
– 4 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
– 1/2 łyżeczki soli
1. Ser zółty zetrzyj na tarce.
2. Dodaj całe jajka i majonez, dobrze wymieszaj.
3. Wyłóż na dużą blaszkę, wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 12-14 minut. Ostudź ok. 3-5 minut.
4. Do mięsa dodaj przyprawę, sól i majonez, dobrze wymieszaj.
5. Wyłóż na podpieczone ‚ciasto’. Zwiń w rulon wzdłuż dłuższego brzegu, tak, aby pusty brzeg był zwijany na samym końcu.
6. Roladę owiń podwójnie w papier, zawiń końce papieru na kształt cukierka.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz jeszcze ok 55 minut. Zostaw na kilka godzin do ostudzenia.
1. Ryby oprósz w środku i na zewnątrz pieprzem, solą i przyprawą do ryb. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
2. Na większy talerz wbij jajko, lekko roztrzep go widelcem, następnie odaj mąkę ziemnaczaną, jogurt i majonez. Dokładnie wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą i powstanie masa o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Do masy włóż ryby, obtocz je w masie i odstaw na parę minut. Zbierz z talerza masę, która spłynęła z ryb i polej nią po wierzchu, tak, aby ryby pokryte były maksymalnie masą majonezową.
4. W tym czasie kromki bagietki skrop olejem i oprósz ziołami prowansalskimi.
5. Piekarnij nagrzej do 180 stopni. Wstaw blaszkę z grzankami i piecz ok. 15 minut.
6. Na patelni rozgrzej olej, ułóż obtoczonę masą majonezową pstrągi i smaż ok. 5-7 minut z każdej ze stron.
7. Po odwróceniu na drugą stronę dodatkową polej marynatą, która pozostała na talerzu, przykryj pokrywką i smaż kolejny 5-7 minut.
8. Podawaj gorącę odrazu z patelni. Obok podaj chrupiące grzanki.
9. Udekoruj kawałkami cytryny i koperkiem.
SAŁATKA W KSZTAŁCIE MARCHEWKI
SKŁADNIKI
– 500 g mąki pszennej
– 250 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
– 200 g kwaśnej śmietany 18%
– 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
– 1/2 łyżeczki curry
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
– szczypta soli
– 1 roztrzepane jajko (przed samym pieczeniem)
1. Składniki wyjmujemy na stolnicę. Ciasto należy szybko zagnieść, do dokładnego połączenia się składników.
2.Schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut.
3.Ciasto rozwałkowujemy, kroimy 1-2 cm paski, z których owijamy rurki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Rurki piec około 15 minut w temperaturze 200ºC.
4.Kurczaka kroimy bardzo drobno, podsmażamy na patelni do grillowania lub ewentualnie zwykłej. Dodajemy do pozostałych drobno pokrojonych składników. Na końcu dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
5.Do rurek nakładamy za pomocą łyżeczki sałatkę, wierzch dekorujemy świeżą natką pietruszki.