Dom i ogród

Dlaczego warto wapnować glebę w warzywniku?

Opublikowano

-

To pytanie stosunkowo często zadają sobie osoby amatorsko uprawiające warzywa na własne potrzeby. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż nie każda z nich zdaje sobie sprawę z tego, jakie korzyści niesie ze sobą stosowanie wapna w uprawie warzyw, a ni z czym tak naprawdę się to wiąże. Warto więc przyjrzeć się nieco bliżej kwestii tego, kiedy warto zastosować wapno w przydomowym warzywniaku.

Uregulowanie pH

Jedną z podstawowych zalet stosowania wapna, jest obniżenie kwasowości gleby. W przypadku większości roślin najlepiej sprawdzi się poziom neutralny. Lub lekko kwasowy poziom pH gleby. W ten sposób możne bowiem zapewnić roślinom optymalny poziom wchłaniania mikroelementów z gleby. To z kolei może znacząco wpłynąć na ich wzrost oraz kondycję zdrowotną.



Rośliny, które mają bowiem utrudnione wchłanianie minerałów z gleby, dużo częściej są atakowane przez różnego rodzaju choroby, takie jak między innymi grzyby. Warto przy tym wspomnieć, że wapnowanie jest szczególnie ważne przy nawożeniu magnezem oraz fosforem. Wapno bowiem znacząco ułatwia wchłanianie przez system korzeniowy tych minerałów. Między innymi z tego względu zaleca się regulację poziomu pH przy użyciu wapna. Co równie ważne, efekt odkwaszania przy użyciu wapna jest długotrwały. To z kolei może przyczynić się do obniżenia wydatków z tym związanych. Z tych powodów wapno, jako środek do odkwaszania gleby cieszy się dużą popularnością zarówno w kraju, jak i za granicą.

Poprawa struktury gleby

Kolejnym powodem, dla którego warto rozważyć stosowanie wapnowania gleby, są właściwości rozbijające, oraz rozdrabniające wapna. Dzięki nim gleba łatwiej przepuszcza wodę oraz składniki odżywcze, potrzebne do prawidłowego wzrostu rośliny. Ponadto wapno zapobiega nadmiernemu zbieraniu się wody na powierzchni gleby, które z kolei może przyczynić się do rozwoju na przykład infekcji grzybiczych. Z tego powodu w szczególności zaleca się wapnowanie przydomowych warzywniaków, których gleba jest gliniasta, lub charakteryzuje się stosunkowo ciężką, zbitą strukturą. Warto przy tym pamiętać, że rozbicie, oraz rozdrobnienie gleby przy użyciu wapna może również pozytywnie wpłynąć, chociażby na polepszenie wyglądu warzyw oraz owoców. Wynika to w dużej mierze z tego, że w glebie, która jest odpowiednio rozbita, system korzeniowy rośliny rozwija się znacznie prężniej, dzięki czemu jest ona w stanie pozyskać więcej składników odżywczych koniecznych do jej prawidłowego rozwoju.

Odpowiednie dawkowanie to podstawa

Nie oznacza to jednak, że wapno możemy stosować w dowolny, niczym nieograniczony sposób. Może się bowiem okazać, że w przypadku zbyt dużej dawki gleba uzyska odczyn zasadowy, który również jest szkodliwy dla prawidłowego rozwoju roślin. W tym momencie zapewne zastanawiają się Państwo, w jaki sposób można określić, jaka dawka wapna będzie odpowiednia dla danego warzywniaka? Najlepszą odpowiedzią na to pytanie, jest przeprowadzenie odpowiednich badań, mających na celu określenie składu gleby, oraz poziomu jej kwasowości. Obecnie na rynku są dostępne stosunkowo proste w obsłudze oraz tanie specjalne testy określające poziom pH danej gleby. Dzięki nim znacznie łatwiej możemy określić, ile wapna należy użyć w dla danej gleby. To z kolei może okazać się kluczowe z punktu widzenia prawidłowego nawożenia naszego warzywniaka w okresie intensywnego wzrostu roślin, a więc na wiosnę, oraz latem. Między innymi z tych powodów, przed użyciem wapna, należy przeprowadzić test poziomu pH gleby.

Autor publikacji
Autor: sklep.poradnikogrodniczy.pl, internetowy sklep ogrodniczy z dużym asortymentem produktów do ogrodu

 

Popularne artykuły

Exit mobile version