Lifestyle

Cukier czy miód – czym powinniśmy słodzić?

Opublikowano

-

W dzisiejszych czasach coraz bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy. Zależy nam, aby spożywać naturalne składniki, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie całego organizmu. Poza tym chcemy, aby nasza dieta była niskokaloryczna, co tyczy się nie tylko jedzenia, ale także tego, co pijemy. Wielu z nas zadaje sobie więc pytanie: cukier czy miód – czym powinniśmy słodzić?

Jak dużo słodzisz?

Doskonale wiemy, że cukier, szczególnie biały, jest wysokokaloryczny, a co więcej, nie wpływa pozytywnie na nasz organizm. I mimo że wielu z nas odczuwa wielką chęć słodzenia herbaty i innych napojów właśnie nim, coraz częściej szukamy zdrowszych zamienników. Wynika to nie tylko z faktu, że zależy nam na utracie nadprogramowych kilogramów, ale też chcemy zadbać o zdrowie. Wiemy, że tylko zmiana starych nawyków na te właściwe, jest w stanie poprawić kondycję naszego organizmu i zapewnić mu dobre funkcjonowanie na najdłużej.



Nie przesadzaj z cukrem

Dlaczego cukier negatywnie wpływa na nasz organizm i warto wyeliminować go z diety? Nim po niego sięgniesz, musisz wiedzieć, że:

  • Nie zawiera żadnych witamin, składników mineralnych czy odżywczych. To przede wszystkim puste, szkodliwe kalorie.
  • Może powodować podwyższenie niezdrowego cholesterolu, a tym samym przyczyniać się do powstania cukrzycy.
  • Jego zwiększona ilość w ludzkim organizmie powoduje, że skóra szybciej się starzeje.
  • Podatność na różne infekcje znacząco rośnie.
  • Bardzo często dzieci, które spożywają cukier, mają duże problemy z koncentracją i skupieniem.
  • Największa zawartość cukru występuje w burakach cukrowych oraz trzcinie cukrowej.

Czy zdrowszą alternatywą jest miód?

Jeśli nie możemy zrezygnować ze słodkiego smaku w spożywanych potrawach czy napojach, warto rozważyć sięgnięcie po naturalny miód pszczeli. Pomimo tego, że jego kaloryczność jest podobna jak cukru, to ponieważ jest on słodszy, używamy go znacznie mniej. Wynika to z faktu, że zawartość fruktozy w miodzie przewyższa zawartość glukozy. Wystarczy więc jego niewielka ilość i możemy cieszyć się pysznym smakiem!

Co stanowi niezwykły dowód na to, że warto zacząć korzystać z miodu? To, że jest jednym z najbardziej prozdrowotnych darów natury, jaki możemy wybrać dla siebie i swojej rodziny, jeśli chcemy zadbać o zdrowie i dostarczyć naszemu organizmowi wszystkiego, co najlepsze. Poza tym, że miód posiada słodki smak, to warto pamiętać, że:

  • posiada silne działanie antybakteryjne,
  • znakomicie wpływa na odporność i ogólną kondycję organizmu,
  • pozytywnie wpływa na układ krążenia, m.in. przeciwdziała zawałom serca, udarom czy miażdżycy,
  • zwalcza infekcje i zwiększa naszą odporność,
  • jest źródłem wielu witamin i mikro- oraz makroelementów,
  • szczególnie w sezonie zachorowań na grypę czy w obniżonych stanach odporności, jest bardzo skuteczny w leczeniu bólu gardła czy kaszlu,
  • co ważne, a wielu z nas o tym nie wie, bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy, co docenią szczególnie te osoby, które borykają się z problemami na tym tle,
  • surowy miód wysokiej jakości (najlepiej ze sprawdzonej pasieki) z uwagi na zawartość pyłku kwiatowego posiada działanie łagodzące alergie
  • miód znalazł także zastosowanie w kosmetologii. Dzięki działaniu kojącym i antybakteryjnym jest cennym składnikiem kremów i balsamów. Z kolei maseczki z dodatkiem miodu są coraz częściej stosowane przez kobiety niezależnie od wieku.

Miód to nie tylko zamiennik białego cukru

Poza tym, że miód warto wykorzystywać do słodzenia jedzenia czy napojów i stanowi on zdrowszy zamiennik cukru, warto wiedzieć, jakie znajduje on zastosowanie w innych potrawach. Czy próbowałeś go np. w wypiekach? Możesz też słodzić nim kawę czy zimne napoje – nie tylko jak wiele osób myśli – herbatę. Jeśli jednak uwielbiasz miód tylko w napojach gorących, pamiętaj, że pod wpływem wysokiej temperatury traci on swoje cenne właściwości. Aby zachował swoje wartości, poczekaj, aż temperatura nieco się obniży. Spróbuj także dodać miód do np. lemoniady czy koktajlu. Nie tylko podniesiesz smak tych napojów, ale też zapewnisz organizmowi dawkę witamin i minerałów, których potrzebuje. Miód będzie także nie lada gratką dla smakoszy dań wytrawnych – jego łyżeczka doda każdej potrawie nutkę niewiarygodnej słodyczy!

Pamiętajmy o umiarze

Miejmy jednak na uwadze, że miód choć jest zdrowszym zamiennikiem cukru, również należy stosować z umiarem. Uważaj, jeśli chorujesz na cukrzycę – wtedy każda dawka cukru, nawet która pochodzi z takiego źródła jak miód – będzie miała negatywny wpływ na Twoje zdrowie.

Miód, choć jest zdecydowanie zdrowszy od cukru i posiada wiele cennych właściwości dla naszego organizmu – to jeśli będzie stosowany w dużej ilości oraz w nierozsądny sposób – również nie wpłynie korzystnie na organizm. Zachowanie umiaru to jedna z podstawowych zasad, która powinna dotyczyć diety. Nim więc zdecydujesz, czy cukier czy miód, weź pod uwagę swój obecny stan zdrowia i świadomie sięgaj po to, co dla Ciebie najlepsze.

Artykuł przygotowało Centrum Pszczelarskie Łukasiewicz, sklep pszczelarski zajmujący się sprzedażą sprzętu, akcesoriów i wyrobów pszczelarskich

Czytaj też:

> Miód gryczany: Cudowny eliksir prosto z natury

Popularne artykuły

Exit mobile version