Artykuł sponsorowany

Sposób na zachowanie świeżości w lodówce – pojemniki na żywność

Opublikowano

-

Coraz częściej słyszymy o marnowaniu żywności. Sposobów na zachowanie świeżości w lodówce jest tak naprawdę wiele. Niektóre z nich są bardzo proste, polegające jedynie na odpowiednim ułożeniu w niej produktów oraz skorzystaniu z pojemników, a niektóre bardziej złożone, jak np. wymiana lodówki na taką z nowoczesnymi technologiami. Pojemniki na żywność zdają test w każdej lodówce.

Nie trzymaj w folii, włóż do pojemnika

Często zdarza się, że po zakupie wędliny, wkładamy ją do lodówki razem ze sklepową folią, co doprowadza do jej wysuszenia. Wędlina pozostawiona w sklepowej folii nie tylko podatna jest na wysuszenie, ale także na pleśnienie, przez co zanieczyszcza lodówkę. Aby zapobiec więc takiemu obrotowi spraw, do przechowywania żywności w lodówce należy użyć odpowiednich, przeznaczonych do tego pojemników.

Dlaczego to takie ważne? Żywność, która umieszczona jest w miseczkach, czy też otwartych, nienadających się do przechowywania, pudełkach, może sprawić, że produkt po 2-3 dniach nadaje się do wyrzucenia. Pojemniki na żywność dają gwarancję świeżości przez więcej czasu jak tylko 3 dni.

Pudełka na żywnośćrodzaje 

W pudełkach na żywność można przechowywać tak naprawdę większość produktów spożywczych. Same pudełka dostępne są w różnych kształtach oraz wielkościach, mają jednak coś, co je łączy – zdolność do utrzymania świeżości w lodówce oraz atest uprawniający do kontaktu z żywnością. Wśród rodzajów pudełek znaleźć możemy:

  • pudełka silikonowe – nadają się do lodówki, jak i zamrażarki, służą do przechowywania ryb, owoców lub warzyw.

  • pudełka próżniowe – w pełni chronią wartości spożywcze oraz witaminy, jakie mają produkty, które są w nich przechowywane.

  • pudełka szklane, ceramiczne, porcelanowe – są one w pełni bezpieczne i charakteryzują się tym, że nie wchodzą w żadną reakcję z żywnością.

O czym należy jeszcze pamiętać? 

Oprócz stosowania pudełek, należy także zapamiętać kilka zasad, które odnoszą się do prawidłowego ułożenia produktów w lodówce:

  • produkty, których termin ważności zbliża się wielkimi krokami, trzymaj na przodzie, dzięki temu to właśnie po nie sięgniesz najszybciej,

  • gotowe potrawy i surowe mięso połóż na dwóch innych półkach, nie mogą leżeć one obok siebie,

  • nie wkładaj gorących potraw,

  • do produktów o silnym zapachu użyj pudełek próżniowych, aby inne produkty nie miały możliwości wchłonięcia tego zapachu.

Zdecydowanie zbyt często doprowadzamy do przedwczesnego zepsucia się żywności, co prowadzi do jej marnotrawstwa. Jest wiele sposobów, które skutecznie chronią przed zepsuciem. W celu zapobiegania wysuszenia się żywności, wchłonięcia się do niej wilgoci lub też utracie aromatu, należy skorzystać z pojemników na żywość, które można przechowywać w lodówce. Na stronie Prymus AGD znajdziesz szeroki wybór przeróżnych pojemników na żywność, dzięki którym w Twojej lodówce zapanuje ład i harmonia, a produkty nie będą się przedwcześnie psuły i nadawały do wyrzucenia.

 

Popularne artykuły

Exit mobile version