Wiadomości z regionu

„Mayonnaise Kielecki” hitem za oceanem. W polskim sklepie w Pensylwanii sprzedaje się jak ciepłe bułeczki

Opublikowano

-

fot. facebook / grupa Ameryka i Polityka / Paweł Żuchowski

Polacy w Stanach oraz sami Amerykanie zachwycają się smakiem Majonezu Kieleckiego. Bez problemu można go dostać w polskich sklepach, których w USA nie brakuje.

Co ciekawe, kielecki majonez sprzedawany na zagraniczne rynki, w przeciwieństwie do konkurencji, posiada anglojęzyczną etykietę.

Smakosze z Ameryki znajdą go pod nazwą „Mayonnaise Kielecki”, a na internetowych grupach przekonują, że w smaku nie ma sobie równych.



O tym, że w USA Majonezu Kieleckiego nie brakuje, pisał ostatnio Paweł Żuchowski, korespodent RMF FM w Waszyngtonie:

„W sklepie Krakus Deli w Poconos w Pensylwanii półki uginają się o towarów. Znajdziecie tam wszystko co potrzeba na Wielkanoc – napisał na facebookowej grupie „Ameryka i polityka” załączając zdjęcia półek z majonezem, nie ukrywając przy okazji, że osobiście jest zwolennikiem produktu Winiary.

„Ale podobno Polska podzielona jest mocno w tej sprawie. Ludzie na wschodzie i południu kupują kielecki. Północ i zachód kraju Winiary. A, że w USA dużo imigrantów z południa kraju to na półkach króluje kielecki” – dodał w innym z postów.



Swoimi zdjęciami podzielili się też członkowie facebookowej grupy, Polacy mieszkający w Stanach.

„Święta święta więc nie ma co się kłócić o politykę. Jedyny spór jaki może być w te dni, to który majonez jest najlepszy” – napisał pan Piotr, dołączając zdjęcie majonezu kieleckiego.

fot. facebook / Ameryka i polityka



Nie tylko w Stanach

Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” informuje, że swoje produkty eksportuje w najdalsze rejony świata, gdzie stały się prawdziwym hitem. Można je znaleźć na sklepowych półkach w USA, Australii, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Irlandii, Rosji, Słowacji, Kazachstanie, Bułgarii, Mołdawii, Azerbejdżanie, Turkmenistanie, Rumunii, Czechach i republikach bałtyckich.

Wielkanocne inspiracje z majonezem

Przed świętami wielkanocnymi Społem Kielce przygotowało propozycje przygotowania potraw z wykorzystaniem Majonezu Kieleckiego.

Każda rodzina ma swoje tradycje i kuchenne zwyczaje. Jest jednak kilka produktów, które pojawiają się niemal w każdym domu na wielkanocnym stole tj: jajka, majonez, chrzan, biała kiełbasa. To właśnie one grają główną rolę w świątecznych potrawach, warto więc postawić na sprawdzonych producentów, którzy zagwarantują nam bardzo wysoką jakość wyrobów. Kiełbasa z dużą zawartością mięsa, ekologiczne jaja z wolnego wybiegu, do tego chrzan o dużej zawartości korzenia chrzanu, np. Chrzan Luksusowy oraz majonez o dobrym, prostym składzie, np. tradycyjny Majonez Kielecki. Takie produkty będą gwarancją doskonałego smaku na każdym wielkanocnym stole.

Idealne wielkanocne jajka

Smak tradycyjnych wielkanocnych jajek doskonale uzupełni tuńczyk. Przedstawiamy bardzo prosty przepis na smaczne jaja z dodatkiem delikatnego, rybnego farszu.

Potrzebne składniki:

-7 jajek

-jedna puszka tuńczyka w oleju czy zalewie?

-2 łyżki Majonezu Kieleckiego

-1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej

-szczypiorek

-sól, pieprz

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (ok. 8 minut). Następnie wyjmujemy je z wody i pozostawiamy do wystudzenia. Obieramy jajka, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Białka odkładamy na bok, a żółtka przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy tuńczyka, Majonez Kielecki, Musztardę Kielecką delikatesową, drobno pokrojony szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Farsz dokładnie mieszamy i wykładamy na białka, a na koniec całość dekorujemy szczypiorkiem.



Chrzanowa pasta – hit na wielkanocnym stole!

Chrzan jest niezastąpionym dodatkiem na wielkanocnym stole. Przygotowanie intensywnie chrzanowej pasty z fasoli to idealny sposób na przemycenie tego wyjątkowego składnika w ciekawej, zaskakującej formie. Co będzie potrzebne do przygotowania pasty fasolowo-chrzanowej?

-puszka białej fasoli

-2-3 łyżki Chrzanu Luksusowego (do smaku)

-3 łyżki oleju

-sól, pieprz

-odrobina soku z cytryny

Fasolę odcedzamy i dokładnie przepłukujemy wodą. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym naczyniu (może być blender kielichowy) i blendujemy aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy dodać do niej odrobinę wody. Pasta doskonale pasuje do chleba oraz rozmaitych mięs.

Źródło przepisów: wspspolem.com.pl

 

Popularne artykuły

Exit mobile version