Dom i ogród

Wiosna w warzywniku – jak przygotować grządki?

Opublikowano

-

Każdy kto ma działkę i zaaranżowany na niej niewielki warzywnik, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że wiosna jest niezwykle pracowitym okresem. Przed nami stoi bowiem zadanie w postaci odpowiedniego zagospodarowania wiosennych grządek i przygotowania ich do wysiewu nasion. Tak więc jak przygotować swój warzywniak na wiosenną porę?

Jak przygotować grządki w warzywniku na wiosenny wysiew?

Wiosna bez wątpienia jest wyjątkową porą roku. To właśnie w tym okresie, wszystko zaczyna budzić się do życia, a my czujemy przypływ energii do działania. Jest to również okres, w którym powinniśmy zabrać się za przygotowanie naszego przydomowego warzywnika. Wobec tego należy pracę zacząć od grządek, oczywiście w słoneczny dzień. Na samym początku trzeba pozostawioną przed zimą ziemię, w tak zwanej ostrej skibie, wzruszyć i zagrabić, a następnie dokładnie wyrównać jej powierzchnię. Kiedy już powierzchnia jest równa możemy przystąpić do procesu wyznaczenia grządek na poszczególne warzywa.



Warto sobie przygotować wcześniej plan zagospodarowania- znacznie ułatwia on przygotowanie warzywnika na wiosnę. Co więcej zadbajmy o to, by grządki miały około 1,2 metra szerokości, gdyż będzie nam o wiele łatwiej przeprowadzać konkretne zabiegi pielęgnacyjne. Zadbajmy również o to, by z każdej strony do grządki był swobodny dostęp. Następnym krokiem jest wyznaczenie pomiędzy grządkami ścieżek, których szerokość powinna wynosić około 30 centymetrów. Pamiętajmy o tym, by ziemię na takich ścieżkach dokładnie udeptać. Kolejnym krokiem jest dopasowanie grządki do odpowiedniego gatunku warzywa jaki będzie na niej rósł. Dobrze jest również wykorzystać przekompostowany obornik w formie nawozu, co zapewni żyzne podłoże i zdrowy wzrost naszych warzyw.

Wiosna w warzywniku- kiedy wysiewać nasiona?

Kiedy już mamy odpowiednio zagospodarowane wiosenne grządki, wówczas przychodzi moment, w którym możemy przygotować się do wysiewu nasion. Oczywiście możemy się tego podjąć dopiero wtedy, kiedy na dobre minie jakiekolwiek ryzyko mrozów, a ziemia będzie wystarczająco nagrzana. Zwykle taki moment przychodzi pod koniec marca, jednak niektóre z warzyw można zacząć wysiewać już na początku tego miesiąca. Wówczas zacznijmy od wysiewania nasion tych warzyw, które mają zdolność kiełkowania w niskiej temperaturze i będą odporne na ewentualne chłody i mroźniejsze dni po wzejściu. Wobec tego jako pierwsze w naszym warzywniku powinny zostać wysiane nasiona:

  • sałaty
  • grochu
  • szpinaku
  • marchwi
  • bobu
  • rzodkiewki
  • cebuli
  • kopru

Przed samym wysiewem konieczne staje się wyznaczenie rzędów, przy zachowaniu pomiędzy nimi odpowiednich odległości. Warto pomóc sobie zwykłym sznurkiem, który zostanie przywiązany do kołków wbitych po obu końcach grządki. Kolejno wzdłuż tego sznurka wyznaczmy rowek. To w nim możemy bez obaw wysiewać nasiona. Pamiętajmy jednak o tym, że głębokość siewu jest uzależniona od danego gatunku warzywa. Nasionka trzeba przysypać lekko ziemią i podlać. Kiedy mrozy i niższe temperatury na dobre już odpuszczą, możemy przystąpić do wysiewania kolejnych warzyw. Zwykle okres ten następuje w drugiej połowie marca. Wówczas możemy rozpocząć sadzenie:

  • czosnku
  • cebuli dymki
  • cebuli szalotki

Warzywa te nie są odporne na niskie temperatury, jednocześnie nie wymagają do kiełkowania pełnego słońca. Pod sam koniec marca możemy zorganizować rozsadę sałaty, a także innych warzyw kapustnych. W ten sposób możemy idealnie przygotować nasz przydomowy warzywnik na wiosnę, a następnie cieszyć się produktami z własnej, ekologicznej uprawy.

Autor:
Artykuł przygotowano przy współpracy z internetowym sklepem ogrodniczym
Przy Domu, oferującym wiele produktów do ogrodu.

 

 

Popularne artykuły

Exit mobile version