Lifestyle
Zaczyna brakować ryb. Coraz większa konsumpcja grozi wyginięciem niektórych gatunków

Rośnie globalne spożycie ryb. Już teraz przeciętny człowiek konsumuje ponad 20 kg ryb rocznie. Coraz większy popyt na ryby nie pozostaje bez wpływu na cały ekosystem. Co trzecie stado ryb jest już przeławiane. Najgorzej wygląda sytuacja na Morzu Śródziemnym i Czarnym, ale problem nie omija także Bałtyku. W bardzo złym stanie jest populacja dorsza i łososia bałtyckiego. Eksperci podkreślają, że należy kupować ryby tylko ze zrównoważonych połowów, żeby kolejne pokolenia mogły się cieszyć ich smakiem.
– Przez ostatnie 50 lat intensyfikacja połowów spowodowała, że zaczyna nam brakować ryb. Według raportu FAO opublikowanego w lipcu br. 33 proc. stad jest przełowionych. Kolejne 50–60 proc. jest poławianych na możliwie maksymalnym poziomie, czyli jakakolwiek zmienna, w metodach połowowych, zmianach klimatycznych czy katastrofa ekologiczna, może spowodować również załamanie się tych stad – podkreśla w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes Anna Dębicka z Marine Stewardship Council.
Jemy coraz więcej ryb
Raport FAO „The State of World Fisheries and Aquaculture 2018” wskazuje, że globalne spożycie ryb systematycznie rośnie. W latach 60. było to ok. 9 kg na osobę rocznie, w latach 90. – ponad 14 kg, a obecnie to już ponad 20 kg. Najwięcej ryb i owoców morza jedzą Chińczycy – nawet 40 kg rocznie. Im większe spożycie, tym lepiej dla naszego zdrowia, ale skutki dla ekosystemu są znacznie gorsze. Coraz więcej stad ryb jest przeławianych.
– Najbardziej zagrożonym rejonem w tej chwili jest Morze Śródziemne, gdzie ponad 60 proc. stad jest już przełowionych – wskazuje Anna Dębicka. – Północny Atlantyk i Pacyfik wypadają zdecydowanie lepiej. Tam większość połowów jest już certyfikowana, jest dosyć sprawne zarządzanie, jednakże należy pamiętać, że nie jest to sytuacja na stałe.
Z danych FAO wynika, że przeławianych jest już ponad 33 proc. stad ryb – trzykrotnie więcej niż w połowie lat 70. Najgorsza sytuacja panuje na Morzu Śródziemnym i Morzu Czarnym, gdzie problem dotyka ponad 62 proc. stad, także na południowo-wschodnim Pacyfiku (61,5 proc.) czy południowo-zachodnim Atlantyku (58,8 proc).
Według ostatnich szacunków naukowców, którzy badali zasoby ryb i owoców morza, jedynie 58 proc. stad ryb na całym świecie jest poławianych w sposób zrównoważony, który gwarantuje ich naturalne odnawianie.
– Jeśli danego drapieżnika zabraknie, może się to przyczynić do rozwoju np. roślin. Następuje wówczas proces eutrofizacji, to, co czasami spotykamy w Bałtyku, czyli zielona poświata na plażach. To zatrucie danego akwenu morskiego powodujące braki tlenowe. To może mieć później konsekwencje dla zmian klimatycznych i powodować wzrost intensywnych zmian pogodowych oraz zamykać dostęp do plaż. Zachowanie odpowiednich proporcji między rybami a funkcjonowania całego ekosystemu jest gwarancją przetrwania naszej planety w przyszłości – przekonuje Anna Dębicka.
Niektóre gatunki ryb są zagrożone wyginięciem
Wyginięciem zagrożony jest m.in. tuńczyk błękitnopłetwy, obecnie najdroższa ryba na świecie, używana do przygotowania ekskluzywnego sushi.
– Z naszych regionalnych gatunków nie polecamy dorsza bałtyckiego, a także łososia bałtyckiego. To ryba, która jest odtwarzana w naszym rejonie, cały czas ma problemy z naturalnymi siedliskami rozrodu w basenie Morza Bałtyckiego, potrzebuje czasu, żeby mogła się odrodzić. Na szczęście większość niedużych ryb, które spożywamy, ma krótki okres rozwoju, więc wystarczą 2–4 lata, żeby ryba mogła się odrodzić – ocenia ekspertka MSC.
W ciągu ostatnich 40 lat światowy handel rybami i produktami rybnymi wzrósł osiemnastokrotnie. W 2016 roku wart był 143 mld dol. Rośnie też świadomość konsumentów dotycząca problemów, z jakimi borykają się morza i oceany. Jak wynika z badania GlobeScan, już 41 proc. osób wskazuje, że przełowienie oraz spadek liczby gatunków ryb to jeden z najważniejszych problemów, z jakim borykają się morza i oceany.
– Kiedy kupujemy mięso, to wybieramy kurczaka, polędwicę wołową, wieprzową, jesteśmy zainteresowani tym, jaki to jest gatunek mięsa. Tak samo przy rybach. Powinniśmy się interesować, czy kupujemy dorsza atlantyckiego, który jest poławiany stabilnie i ma certyfikat MSC, czy kupujemy halibuta, który jest gatunkiem zagrożonym – mówi Anna Dębicka.
Międzynarodowe certyfikaty to najprostszy sposób, by w czasie zakupów wybrać produkty, które pozyskiwane są w sposób nieeksploatujący zasobów mórz i oceanów, np. certyfikat MSC. Obecnie już ponad trzysta dwadzieścia rybołówstw z trzydziestu pięciu krajów świata ma taki certyfikat, a ponad osiemdziesiąt kolejnych jest w trakcie procesu oceny.
– Program MSC stworzył dwa standardy. Jeden dotyczy zrównoważonego rybołówstwa i ocenia pracę rybaków, ale również administracji, nauki, oraz pokazuje kierunki, w których może się zmieniać, żeby dostarczać więcej cennego surowca i zachować zdrowe stada ryb na przyszłość. Kolejnym etapem jest standard łańcucha dostaw. To on zapewnia, że ryba, która została złowiona w sposób zrównoważony, to jest na pewno ta ryba, którą kupujemy w sklepie – wskazuje Anna Dębicka.
Źródło: Newseria

Lifestyle
Co robimy, gdy dopada nas kaszel? Zdaniem ekspertów niestety lekceważymy problem

Potrafi spędzić sen z powiek, nie pozwala normalnie funkcjonować i bywa męczący. Choć kaszel potrafi uprzykrzyć życie, to tylko 39% z nas ogranicza swoje plany, gdy się pojawi. Jednocześnie, ponad połowa badanych reaguje na niego od razu, aby zapobiec dalszemu rozwojowi dolegliwości. Co zatem robimy, kiedy dopada nas kaszel? (więcej…)
Lifestyle
Święta przy rodzinnym stole. A potem… jedna trzecia jedzenia trafia do kosza

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się przede wszystkim z rodzinnymi spotkaniami przy stole. Dlatego poprzedza je prawdziwe zakupowe szaleństwo. Jak się okazuje, często osoby, które zapełniają sklepowe wózki różnymi produktami, nie zastanawiają się, czy rzeczywiście będą w stanie spożyć taką ilość jedzenia. (więcej…)
Lifestyle
Coraz więcej osób wykupuje dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne

Już ponad 2,4 mln osób posiada dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne. Liczba ubezpieczonych wzrosła w ciągu roku aż o 20 procent – wynika z danych Polskiej Izby Ubezpieczeń. Liczba ta prawdopodobnie będzie dalej rosła, a zakres polis będziesz coraz szerszy. (więcej…)
Lifestyle
Jemy więcej warzyw? Eksperci mówią o nowym trendzie konsumenckim

Już blisko 60% Polaków deklaruje ograniczenie spożycia mięsa na rzecz roślinnych alternatyw. Ten światowy trend potwierdza także najnowszy raport GUS „Polska w liczbach 2018”, którego wyniki dowodzą, że miesięcznie zjadamy niemalże 12 kg warzyw i owoców. (więcej…)
Lifestyle
31% Polaków płaci rachunki po terminie. Główny powód? Zapominalstwo

Zalegam z opłacaniem rachunków, bo o nich nie pamiętam – tak najczęściej tłumaczą swoje zaległości w opłatach Polacy. Jeśliby wierzyć tym deklaracjom, to najmniejsze problemy z pamięcią mają… osoby powyżej 60. roku życia. Takie wnioski płyną z raportu Krajowego Rejestru Długów BIG „Portfel statystycznego Polaka”. (więcej…)
Lifestyle
Czas przygotować okna na nadchodzącą zimę

Intensywne burze, porywisty wiatr, chłodne poranki i duże dobowe różnice temperatur to pierwszy sprawdzian stanu naszych okien przed nadchodzącą zimą. Pomimo ich zamknięcia, nad ranem budzi Cię zimny powiew, a po deszczu wewnątrz mieszkania znajdujesz ślady wilgoci? To pierwsze oznaki, że czas działać. (więcej…)
-
Stowarzyszenia i fundacje2 tygodnie temu
26-latka ze świętokrzyskiego zmaga się z rzadkim nowotworem. Rusza akcja pomocy
-
Policja1 tydzień temu
Strzały w centrum Kielc. Ktoś wyciągnął broń w restauracji na ul. Sienkiewicza
-
Policja2 tygodnie temu
Nietypowa akcja kieleckiej policji. W autobusie MPK… pasażer w piżamie i z wkutym wenflonem
-
Samorząd2 tygodnie temu
Dyrektor Kieleckiego Parku Technologicznego zwolniony z pracy. To decyzja władz miasta
-
Polityka1 tydzień temu
Wojciech Lubawski ma nową pracę. Będzie zarabiał dwa razy więcej niż gdy był prezydentem
-
Drogi i komunikacja6 dni temu
Jest przetarg na nowe ścieżki rowerowe w Kielcach. Rowerzyści wytykają serię błędów
-
Wiadomości z Kielc2 tygodnie temu
Supermarket „Piotr i Paweł” wyprowadza się z Galerii Korona
-
Samorząd3 dni temu
Socjolog o władzy w Kielcach: „Miastem z tylnego siedzenia zarządza Danuta Papaj”